Information från styrelsen november 2023

24 november 2023 Månadens nyheter: Årsavgiften för 2024, hyror för garage och p-platser, hjärtstartare, målning av tvättstugor, vad innebär det att bo i bostadsrätt och brandsäkerhet

Årsavgiften 2024; Utifrån det ekonomiska läget med inflation, höjda räntenivåer samt ökade kostnader för drift och underhåll behöver föreningen höja årsavgiften för 2024 med 3,5 %, vilket innebär en avgift på 767 kr/m2 i genomsnitt. Föreningen har inte haft behov att höja avgiften sedan 2012 då vi har haft ett stabilt ekonomiskt läge med framför allt låga räntor.  

Trots ökade kostnader och hög inflation har föreningen en stabil ekonomi med ett positivt kassaflöde. En annan faktor som påverkar ekonomin är att föreningen fortfarande gynnas av låga snitträntor. Enligt den ekonomiska flersårsprognosen som styrelsen tagit fram i samband med budgetarbetet kommer föreningen emellertid att behöva höja årsavgiften under de närmaste åren. 

Hyror garage och p-platser 2024; Hyror för garage och p-platser kommer enligt klausul i avtalen att höjas med 15 respektive 10 kr per månad fr.o.m. 2024.

För garage och p-platser som hyrs ut med laddbox tillkommer en höjning med 10 kr per månad för laddboxen (gäller garage/p-platser där laddboxen faktiskt används). 

Hjärtstartare; På årsstämman i maj beslutades att hjärtstartare skulle köpas in och installeras före årsskiftet 2023/2024. Nu är hjärtstartana inköpta och installerade i entréhallen i föreningens kvartersgårdar. Det behövs inga förkunskaper för att använda en hjärtstartare då den vid användning talar om för oss vad vi ska göra. 

Målning av tvättstugorna; Tvättstugorna kommer att målas i början av nästa år. Det är Krafft Måleri som kommer att utföra målningen, som startar efter jul- och nyårshelgerna. Mer information kommer i samband med att arbetet startar.

Att bo i bostadsrätt; Som styrelse upplever vi många gånger att det kan vara svårt att skilja mellan vad det innebär att bo i bostadsrätt jämfört med att bo i en hyresrätt.

Att vara bostadsrättshavare betyder att du äger rätten att bo i bostaden. När du köper en bostadsrätt blir du en del av en ekonomisk förening där medlemmarna tillsammans äger och ansvarar för fastigheten. Mer om detta kan du läsa om i en artikel på HSB:s hemsida som tar upp hur det funkar att bo i bostadsrätt Så funkar det att bo i en bostadsrättsförening (hsb.se). Där finns även en kort film som sammanfattar det mest väsentliga om att bo i bostadsrätt.

Brandsäkerhet; Information om brandsäkerhet hittar du om du vänder på bladet.
Så här i advents- och jultider vill vi uppmana alla att vara försiktiga med de levande ljusen samt kontrollera brandvarnare och vid behov byta batteri.

 

Brandskydd

Enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) har vi som bostadsrättsförening (fastighetsägare) skyldighet att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Nedanstående information är en del av detta arbete. 

Så här kan du som medlem öka brandsäkerheten i din bostad:

  • Det ska finnas brandvarnare i varje lägenhet. Är lägenheten större än 60 m2 ska du ha flera brandvarnare. Det ska också finnas minst en på varje våningsplan i bostaden. Alla brandvarnare bör bytas ungefär vart 6:e år. Föreningen tillhandahåller brandvarnare till alla medlemmar som saknar eller som behöver byta ut sin nuvarande brandvarnare. Kontakta styrelserepresentant på din gård när du behöver en ny brandvarnare. Batteribyte och kontroll av brandvarnaren ansvarar varje medlem själv för. Ta för vana att byta batteri en gång om året.

  • Släckningsutrustning bör finnas i varje lägenhet. För bostäder rekommenderar Räddningsverket en sex kg pulversläckare och brandfilt. Respektive medlem ansvarar för utrustning i den egna lägenheten och föreningen ansvarar för kvartersgårdarna.

  • Se till att spisfläkt och filter är fria från fett. Har din spiskåpa ett skumgummifilter och du är i behov av ett nytt kontaktar du styrelserepresentant på din gård.

  • Grillning med kol- eller gasolgrill är ej tillåten på balkong.

  • Trapphusen i våra punkthus ska hållas rena från brännbart material och utrymningsvägarna skall hållas fria. Cyklar får ej förvaras i trapphusen. Brandsyn där och i övriga gemensamma utrymmen sker regelbundet.

  • Förvaring av brandfarliga varor är endast tillåten för eget bruk, se mer info om detta på föreningens hemsida.