Information från styrelsen december 2023

15 januari 2024 Cylindrar, matning av fåglar, motorvärmarkablar, matfett

Garanti vid fel på cylinder; Sedan vi bytte låssystem 2019 har vi haft många problem med cylindrarna. Till slut medgav Assa att det var ett fabrikationsfel och ett byte av alla cylindrar genomfördes i våras. Föreningen har emellertid fortsatt garanti på cylindrarna fram till november 2024.

Föreningen har nu fått ett förtydligande från Örebro Säkerhetscenter om vad som ingår i garantin ”För att en cylinder ska kunna ses som trasig pga. ett fabrikationsfel så behöver någon del i cylindern gått sönder eller vara feltillverkad från fabrik och behöva bytas ut. De få cylindrar vi kollat på efter vi gjorde det stora bytet i Maj (2023) har vi kunnat smörja och fått att fungera igen.”

Enligt föreningens stadgar är cylinderns bostadsrätthavarens ansvar. Har du felanmält en cylinder och det visar sig att den inte är trasig (dvs. inget garantiärende) utan bara är i behov av smörjning för att fungera igen, så är det du som bostadsrättshavare som får betala för arbetet. Föreningen kommer att köpa in Assa-olja och ställa ut på alla gårdar, så att du själv har möjlighet att smörja låset innan du gör en felanmälan. Fråga din styrelserepresentant var oljan finns om du har behov av att använda den. 

Matning av fåglar och andra djur; Så här i vintertid är det många som gärna vill mata småfåglar, och det i sig är bra men inte lämpligt i ett område med många bostäder och människor. Styrelsen vill därför påminna om att det inom brf Persiljan inte är tillåtet att mata fåglar eller andra djur då det kan dra till sig råttor och andra skadedjur med påföljande problem. 

Motorvärmarkablar; Då vi är inne i en period då det är aktuellt att använda motorvärmare vill styrelsen även påminna om att kabel till motorvärmare utomhus under inga omständigheter får sitta kvar i uttaget när de inte är anslutna till någon bil. Föreningen/styrelsen blir ansvarig om det händer en olycka med en sladd som fått hänga kvar i uttaget när den inte används (för mer info se Elsäkerhetsverkets hemsida). Se även till att luckan till motorvärmaruttaget är låst.

Hur du tar hand om ditt matfett; Låt inte stekfettet från din mat orsaka stopp i avloppet. När matfett och matlagningsolja spolas ner i diskhon stelnar det till stora klumpar som orsakar stopp i avloppsledningarna vilket ökar risken för översvämning och vattenskador i föreningens lägenheter. Matfett hör hemma i avfallet, inte i avloppet.

Efter matlagningen ska fett torkas ur grytor och stekpannor med hushållspapper, som slängs i den bruna matavfallspåsen. Stora mängder fett och olja behöver svalna. Därefter ska det hällas i en tom pappersförpackning med skruvkork (typ mjölkförpackning), som skruvas åt ordentligt, innan förpackningen slängs i restavfallspåsen. Förpackningen kan också lämnas in på någon av kommunens bemannade återvinningscentraler. 

Du kan läsa mer på kommunens hemsida orebro.se/vattentips där det finns information till privatpersoner om hur man tar hand om matfett och olja efter matlagning. Det finns även en kort film som visar hur du hanterar ditt matfett på rätt sätt.