Så hittar man rätt i rabatterna

En välplanerad utemiljö ökar trivseln och lockar till trevligt umgänge grannar emellan. Vi följde med när HSBs bostadsrättsförening Skogsmården fick hjälp med sin stora och lummiga tomt.

hackklippning-905px.jpg

Försommarvärmen gör luften ljummen och för Albin var valet av shorts självklart. Den här dagen i juni och några dagar framåt ska han och Per-Ola arbeta med HSB brf Skogsmårdens utemiljö.

Föreningen bildades 1954 och ligger på Limhamn i Malmö. Deras 8 810 kvadratmeter stora yta består, förutom av fem huskroppar, av platser att sitta på, perenner som vintergröna och höstanemon, en stor gräsmatta, fjärilsbuskar, päronträd och vad som känns som oändliga löpmeter med häckar av spirea, formklippt buxbom och rosenrips.

Nu är det bråda tider. Tillsammans ansvarar arbetsduon för fem bostadsrättsföreningars markskötsel och alla ska ha fått sina häckar trimmade före midsommar. Det är bara några veckor bort.
– Men vi har roligt. Bra kollegor är a och o när tempot är högt, säger Per-Ola.

Och som tur är råkar både Albin och Per-Ola tycka mycket om såväl häcktrimning som att rensa rabatterna på ogräs och klippa gräs, eller – vad är det exakt de gillar egentligen?
– Jag gillar arbete där jag kan se tydligt resultat. Häcktrimning är perfekt, säger Albin.

Annika Hallborg är chef för markskötsel hos HSB Malmö, hon är också på plats idag. Det är mycket att tänka på när man anlägger en utemiljö.
– Man behöver ha rätt växter på rätt plats, gärna vintergrönt, och så är det viktigt att man planterar sådant som passar miljön runt omkring. Träd ger både vindskydd och skugga, men det gäller att inte sätta ett träd som helt plötsligt blir för stort och inte får plats. Det är också viktigt att tänka på vad man ska använda sin utemiljö till, säger Annika.

Hon radar upp sina favoritväxter som hon hoppas se i årets höstplanteringar – från järnek, vintergröna och ljung i olika färger till röda bär, alunrot och
murgröna.

Varför är just dessa växter favoriter?
– Dels är det klassiska höstväxter, dels är de hållbara under en längre period – ända från oktober till april, när det är dags för vårblommorna att komma påplats.

Annika-Hallborg.jpg

Annika Hallborg, chef för markskötsel

Jämställdhet

  • HSB Malmö (inklusive dotterbolag) har 158 anställda (medeltal), varav 46 % är kvinnor och 54 % är män.
  • I ledningsgruppen är 62 % kvinnor och 38 % män
  • I HSB Malmös styrelse är 29 % kvinnor och 71 % män.

Mångfald

  • HSB Malmö har 22 % utlandsfödda medarbetare.
  • I ledningsgruppen är 14 % utlandsfödda.
  • I HSB Malmös styrelse är 14,3 % utlandsfödda.

Arbetsmiljö

  • 8 anmälda olycksfall, 6 sjukdagar kopplat till olycksfall (0 läkarbesök kopplat till olycksfallen).
  • 1 anmäld färdolycka.
  • Ingen anmäld arbetssjukdom.
  • 5 anmälda tillbud och riskobservationer