Försening av fönsterbyte

07 oktober 2014 En inventering har genomförts i och med det kommande arbetet med fönsterbyte i Brf Hägern 1. I samband med inventeringen stötte man på material som behöver sanseras. Det rör sig om en grå fog som sitter mellan träpanelen och betongen samt Eternitskivor som sitter närmast bakom träpanelen.

Fogen och skivorna i fråga innehåller asbest. Viktigt att veta när det gäller asbest är att det är ofarligt om man inte river och bryter i det. Vid ingrepp så som sågning eller borrning kan dock fibrerna frigöras vilket medför att man måste demontera med godkänd personal.

Vid fönsterbytet kommer materialet behöva hanteras. Vilket kommer göras med godkänd personal och med följande saneringsmetod:

-Klätterställning sätts upp utanför balkongen för att ge saneringspersonalen tillträde till balkongerna från utsidan.

-En sluss monteras ute på balkongen där saneringspersonalen sanerar asbetsen. Allt saneringsmaterial kommer att emballeras och sedan fraktas bort vid avslutat arbete.

Viktigt! Man får ej beträda balkongerna under byggtiden från start av sanering tills fönsterbytet är klart. Beräknad tid ca 14 dagar per balkong.

På markplan vid varje balkongrad kommer en saneringssug placeras. Denna är filtrerad och släpper inte ut några asbetsfibrer. Dock kan dessa generera ett visst buller. Sugarna kommer vara igång ca fem arbetsdagar per balkongrad mellan 07.00-16.00 (enligt preliminär tidsberäkning).

Saneringspersonalen behöver inte tillträde till lägenheten under saneringen och insidan av lägenheten behöver inte rensas vid fönstren förrän NCC kommer och byter fönster. NCC kommer efter att saneringen är gjord att lägga lappar i brevlådan med tid och datum när fönsterbytet sker i din lägenhet.

Saneringsarbetena startar preliminärt under vecka 42.


Med vänliga hälsningar
Styrelsen och Jens Lindgren


KONTAKT
Jens Lindgren, NCC Construction Sverige AB 0920-734 00