Några punkter allmän information

09 mars 2014

Biblioteket
En intresserad, ambitiös och mycket trevlig dam som nyligen har stämplat ut från sitt jobb, har tagit hand om vårt bibliotek i 22: an. Hon har gjort ett jätte jobb, rensat bland böcker och städat upp där nere! Hon kommer också att tala om för oss alla, hur hon vill att det ska fungera där nere bland alla fina böcker. Tycker vi alla framför ett STORT TACKtill, Elisabeth Berg, Bibliotekarie Brf Varvet-Hägern!


Soprummen

Här vill vi faktiskt ge alla en eloge, det känns riktigt bra att komma in i våra soprum numera, ordningen har blivit avsevärt mycket bättre, TACK SKALL NI HA för att Ni håller ordning, hoppas det fortsätter!


Parkeringstillstånden (de inplastade)
På förekommen anledning, vill vi påminna om att tillstånden hör till respektive lägenhet. Vid flyttning skall dessa lämnas kvar.


TV-box och fjärrkontroll
Ovanstående gäller även denna utrustning. En standardbox (ej inspelningsbar), fjärrkontroll och switchen på väggen, tillhör lägenheten och skall lämnas kvar vid flyttning.


E-parkering

Om störningar inträffar i E-parkeringssystemet, kan det hjälpa att prova en annan webbläsare. Av erfarenhet fungerar Mozilla Firefox bättre än Internet Explorer. Testa!


Tvätthallen
Avloppet är renspolat och avskiljarbrunnen är tömd, nu ska det fungera igen. Men, det är viktigt att alla som tvättar i hallarna, tömmer avskiljaren i golvbrunnen, annars blir det snart stock i avloppet igen.


Lägenhetsrenoveringar
Vi har tidigare sagt att ni som skall renovera era lägenheter, skall anmäla detta till Vicevärden. Det gäller fortfarande!
•Anmäl Era renoveringar till Vicevärden.
•Hjälp Era hantverkare med tillfälligt parkeringstillstånd (Vicevärden), samt påtala att de inte får parkera framför själva porten. Lasta i och ur, flytta sedan bilen åt sidan.
•Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att dagligen transportera bort byggskräp från gården.


När det gäller åtgärder som berör vatten, avlopp och el, är det ett absolut krav att ni anmäler det till Vicevärden, som vid behov kan hjälpa Er, kanske några anvisningar/tips och slutligen klartecken. Varför? Jo, det har varit en del incidenter med läckage mm efter egenhändiga och oanmälda renoveringar.


Gör en lista med era åtgärder som ni visar Vicevärden. Om badrum/badrumsgolv ingår, påminner vi om att ni får ett bidrag på 3000 kr för byte av golvbrunn, Vicevärden hjälper er med det. Den befintliga golvbrunnen är inte godkänd efter dagens byggstandard, dvs om ni tänker göra ingrepp i golvet, måste golvbrunnen bytas ut, ni får 3000 kr för det!
Vår Vicevärd har dessutom ett brett kontaktnät när det gäller olika entreprenörer, vad de kan och inte kan. Ställ gärna Era bygg frågor till honom, han är ju till för oss alla!


I övrigt rekommenderar vi att ni läser broschyren ”Vem ska underhålla bostadsrätten”, och §37 i stadgarna som ni hittar på hemsidan. http://www.hsb.se/norr/hagern. Om någon ny innehavare saknar broschyren, finns den hos Vicevärden.


Delägare!
Vi vill påminna Er som är bostadsrättsinnehavare, att ni faktiskt är delägare i vår ekonomiska förening, med allt vad det innebär.
Förhoppningsvis ligger det i allas intresse, att föreningen skall bli den ”bästa och mest eftertraktade bostadsrättsföreningen i Luleå". Vi som är förtroendevalda i styrelsen, jobbar mot det målet! Det tar lite tid/några år, innan vi är där. En mycket viktig faktor i sammanhanget är att alla medlemmars hjälp och engagemang är ett måste, om inte blir det svårt att jobba mot och närma sig det målet.


Hur kan medlemmar hjälpa till?
Genom att ta sin del av det totala ansvaret i föreningen!
Vän av ordning undrar – men gör de inte det då? Jo, faktum är att de flesta gör det. Men, det finns några stycken som inte gör det, vilket försvårar att jobba mot ställda mål.


Om man ser en cykel som har ramlat omkull kan man ju faktiskt ställa upp den, om det ligger skräp på golven eller utanför portarna mm kan man plocka upp det, och det är inte fel att säga till, om man ser någon som kastar fimpar och skräp på gården och/eller inomhus. Det visar ju bara att man värnar om det vi äger tillsammans!

Det som bekymrar oss en hel del, är att det finns några stycken som inte tar saker och ting på allvar. Ta bara på detta med åtgärderna i trapphus och garage efter brandskyddstillsynen, de flesta ställde upp och hjälpte till på ett föredömligt sätt. Men, det finns de som la ut mattorna och ställde tillbaks utrustning utanför dörrarna igen när vi hade lämnat trapphusen, det fanns även de som ställde ut/tillbaks prylar på sina garageplatser igen.

Dessa handlingar är ju faktiskt att likställa med rent sabotage!
Är det att ta ansvar? Absolut inte, dessutom är det ett brott mot ”Lagen om skydd mot olyckor”.

Vi har sagt det förut, det är lägenhetsinnehavaren som är ansvarig om någonting händer där dennes utrustning är inblandad! Dessutom försvåras städningen med prylar på golven i trapphusen och även i garagen för den delen.
Vi har nyligen genomfört några stickprovskontroller i trapphus, vi hittade både det ena och det andra, igen!
Fortsättningsvis kommer vi inte att fråga, vi kommer helt enkelt att plocka bort allt som finns i trapphus och på garageplatser.


Föreningens ordnings och trivselregler!
Dessa finns också på vår hemsida, samt i en sammanställd förkortad version i vår egen broschyr ”BRF Varvet-Hägern”. Vi rekommenderar alla att läsa igenom dessa, då behöver man inte fundera så mycket. Alla vet då hur saker och ting skall vara i vår förening.
I våra stadgar, framgår med all tydlighet vad som gäller beträffande efterlevnaden av föreningens regler. I §38 står att man som bostadsrättshavare är skyldig att följa föreningens regler. Som bostadsrättshavare är man också skyldig att se till att de som tillhör/bor i bostadsrätten, men även de som besöker bostadsrättshavaren, följer föreningens regler.


Det är inte utan anledning vi tar upp den här frågan. Vi ser allt för ofta hur medlemmar och andra helt enkelt struntar i eller bryter mot många av våra regler. Det håller inte i längden, det värsta av allt är att föreningen som helhet förlorar i anseende och att värdestegringen uteblir, och det drabbar alla delägare i föreningen.


Gemensamt ansvar
I styrelsen jobbar vi på så gott vi kan, målsättningen är att vår förening skall bli den bästa i regionen, vi vill att fastigheten inklusive lägenheter ska stiga i värde och att vi i framtiden ska bli en stark och solid förening.

Förutsättningarna finns, vi bor på stans mest eftertraktade område, tillsammans måste vi värna om och förvalta det vi äger. Det är här och nu det ömsesidiga ansvaret kommer in i bilden. Utan alla medlemmars hjälp, blir det svårt att leva upp till denna höga målsättning. Hjälp oss, det tjänar vi alla på!


Slutligen vill vi passa på att önska alla boende en fin vår och att solen skall visa sig lite mer! Om ni någon gång känner Er sysslolösa, gå in på hemsidan och bläddra igenom allt som finns där, det är en hel del bra läsning!


Ja, det här blev en hel del, men det vore näst intill tjänstefel att inte ta upp och påminna om dessa punkter!

 

Med Vänliga Hälsningar
Styrelsen, Brf Varvet-Hägern