Under 2013 anmäldes i Sverige 18 700 fall av misshandel i nära relationer. Det blir omkring 50 fall per dag, vissa med dödlig utgång. Men mörkertalet är stort – Brottsförebyggande Rådet räknar med att bara 4 procent av de drabbade polisanmäler. Det innebär att omkring 1 250 fall av misshandel varje dag inträffar i svenska hem. Närstående drabbas också.
– Omkring 200 000 barn i Sverige lever i familjer med våld i nära relation, berättar Nina Rung, som till vardags arbetar som utredare på Familjevåldsenheten inom Stockholmspolisen. Tillsammans med Peter Svensson som arbetar med våldsprevention och beteendeproblematik hos män, har hon tagit initiativ till Huskurage.
– Alla kan göra något för att minska våld i nära relationer. Om vi vet hur och varför vi ska agera, så kommer fler att ingripa. Ofta är det grannarna som först anar att något inte står rätt till, säger Nina.
Men som granne kan det vara svårt att veta hur man ska agera. Kanske situationen känns riskabel, man är rädd att uppfattas som en som lägger sig i andras privatliv eller så hoppas man helt enkelt att någon annan i huset ska ingripa.
Det är då Huskurage-policyn är bra att ha. Den är ett dokument som i tre punkter talar om hur man ska agera om man är orolig för att någon granne utsätts för våld. Policyn finns utformad för bostadsrättsförening, hyreshus och tomtägar-/villaförening. Genom att anta policyn på t ex en föreningsstämma vet alla som bor i huset att det finns en gemensam handlingsplan för att ingripa. Men självklart ska man inte utsätta sig för fara – är situationen hotfull bör alltid polisen tillkallas. Längre ner på denna sida kan du ladda ner policyn för Huskurage i bostadsrättsföreningar.
Huskurage erbjuder bostadsbolag, hyresvärdar, styrelser och andra intresserade föreläsningar om våld i nära relation. För mer information om hur du kan införa Huskurage gå till hemsidan för Huskurage eller alternativt kontakta Nina Rung eller Peter Svensson.