Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

De kan bli ”Årets Arkitekturkommun”

30 september 2021 Tisdagen den 12 oktober tillkännages vilken kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2021. Men redan nu offentliggörs vilka tio som slåss om förstaplatsen.
Byggnadsarbetare arbetar på fasad

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund till den kommun som bäst lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla en attraktiv och hållbar arkitektur.

Kommuner som tävlar om förstaplatsen 2021

När årets pristagare utses den 12 oktober tävlar följande tio kommuner om förstaplatsen:

  • Borås
  • Karlshamn
  • Karlskrona
  • Karlstad
  • Landskrona
  • Lund
  • Malmö
  • Skellefteå
  • Tyresö
  • Örebro

Karlshamn, Lund, Skellefteå och Tyresö kommun är helt nya på topp-tio-listan.

Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund

Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund

– Det är ett rekordstort intresse bland kommunerna kring vem som tar hem årets pris. Tack vare utmärkelsen har vi möjlighet att lyfta fram förebilder och det blir ett tillfälle att diskutera hur vi tillsammans kan skapa en attraktiv och hållbar arkitektur. Det är viktiga frågeställningar som vi vill sätta fokus på tillsammans med Sveriges Arkitekter, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Poängsättningen tar hänsyn till klimataspekter

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras.

För att göra utmärkelsen än mer relevant har vi i år även lagt till två klimataspekter: om kommunen ställer klimatkrav på byggmaterial i sina egna fastigheter och om man är medlem i gruppen ”Klimatkommunerna”.

Örebro, Växjö, Malmö och Karlstad är tidigare vinnare

Det är femte året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund. Tidigare års vinnare är, i kronologisk ordning: Örebro, Växjö, Malmö och Karlstad.

– Vi är glada över att för femte året i rad lyfta fram de kommuner som är de allra bästa ur arkitekturperspektiv. De lyckas med kombinationen att skapa hälsosamma livsmiljöer där människor vill bo och att tillmötesgå efterfrågan på bostäder som också är hållbara. Ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är nödvändigt för att det ska bli verklighet, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

Vinnaren utses 12 oktober

Utmärkelsen delas ut under ett event som live-sänds digitalt den 12 oktober klockan 10.00. Här kan du anmäla dig för att delta vid eventet.