Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSBs Johan Nyhus i TV4:s morgonsoffa: "Kriminella tar sig in överallt"

28 september 2021 Bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 i Malmö har varit en följetong i media på grund av misskötsel och miljontals kronor som försvunnit spårlöst. ”Man blir upprörd och väldigt ledsen. Kriminella tar sig in överallt. Det här drabbar vanliga människor ” säger HSBs förbundsordförande Johan Nyhus som oberoende och expert gästade morgonsoffan i TV4 för att berätta om hur man kan skydda sig.

Johan Nyhus påpekade att det är extremt ovanligt att det går så långt som i det här fallet. De allra flesta av landets ca 25 000 aktiva bostadsrättsföreningar är välskötta och fungerar väl. Men det är viktigt att inhämta kunskap och engagera sig.

Se klippet från TV4:as morgonsoffa här

Engagerad styrelse viktigt

Hur ska man då tänka när funderar på att köpa en bostadsrättslägenhet? Johan Nyhus menar att man som konsument tidigt i processen faktiskt bör läsa årsredovisningen och säkra att det finns en lokal och engagerad styrelse. Att de som lever och bor i föreningen också är de som engagerar sig.

Varningssignalerna kan till exempel vara att det inte finns någon årsredovisning, om kallelsen till föreningsstämman uteblir eller om styrelsen inte går att nå. Om det finns misstanke om att något inte står rätt till så räcker det med endast 10 procent av medlemmarna för att en begära extern granskning via Bolagsverket.

HSBs tips – så skyddar du dig vid köp av bostadsrätt:


Ta reda på vad det innebär att äga en bostadsrättslägenhet

När du köper en bostadsrättslägenhet och blir medlem i bostadsrättsföreningen så har du en nyttjanderätt till ”din” lägenhet samt äger en del av bostadsrättsföreningen. En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där medlemmarna gemensamt äger föreningens fastigheter och mark. Ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som det innebär, till exempel rätt att rösta på stämma och underhållsansvar. Kolla stadgarna. Ibland är språket byråkratiskt, men det är viktigt att du som köpare sätter dig in i vad du har för skyldigheter och rättigheter gentemot föreningen.
Läs mer: Tips till dig som ska köpa lägenhet

Läs årsredovisningen före köpet

Då ett köp av en bostadsrätt innebär att man äger en andel i bostadsrättsföreningen är det viktigt att bilda sig en uppfattning om föreningens ekonomiska situation. Läs därför årsredovisningen, även om den egentligen bara ger en ögonblicksbild. Titta också i den ekonomiska planen, särskilt om det är en nybildad förening. Där får du en överblick över investeringar, lån och ekonomisk känslighet.
Läs mer: Så läser du och tolkar en årsredovisning

HSB-medlemskap ger extra trygghet när du ska köpa bostadsrätt

Som medlem får du bland annat stöd i juridiska frågor som rör bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningar.