I nära varannan bostadsrättsförening i Stockholm, Göteborg och Malmö pågår olovlig andrahandsuthyrning, varav var femte har kriminell karaktär. Det visar en ny undersökning som HSB låtit göra.
– Att ständigt möta nya ansikten i trapphuset eller inte veta vem ens granne är skapar stor otrygghet, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.
Uthyrning i vinstsyfte är inte tillåtet, och att upplåta lägenheten utan styrelsens tillstånd är grund för uppsägning.
– Ändå kan svartuthyrning fortgå utan repressalier på grund av ett tandlöst regelverk, säger Johan Nyhus.
Den 1 juli i år skärptes hyreslagen med syftet att förebygga brott och öka tryggheten i bostadsområden. Men när det gäller bostadsrätten utreder regeringen just nu hur privatuthyrningen i stället kan underlättas.
– Brottsligheten gör inte skillnad på upplåtelseformer. Det är angeläget att bostadsrättsföreningar får ett lika starkt lagstöd som hyresvärdar, avslutar Johan Nyhus.
I dag den 26 september presenterar HSB fem åtgärder på SvD Debatt som skulle leda till att styrelser får bättre möjligheter att stävja den olovliga andrahandsupplåtelsen. Dessa är:
1. Harmonisera bostadsrättslagen och hyreslagen.
Skärpningen av hyreslagen innebär att en hyresgäst inte får ha utomstående personer i lägenheten i en utsträckning som hyresvärden inte skäligen ska behöva godta. Bostadsrättslagen behöver omfattas av samma tydlighet.
2. Krav på att anmäla inneboende.
Om bostadsrättsinnehavare är skyldiga att underrätta styrelsen om inneboende – precis som kommuner och regioner är vid andrahandsupplåtelser – skulle föreningarna få en bättre bild av vilka som bor i fastigheten.
3. Omvänd bevisbörda vid påstående om inneboende.
I dag ligger all bevisbörda på styrelsen. En omvänd bevisbörda vid påstående om inneboende skulle ge föreningar ett rimligare utgångsläge i domstol. Dessutom skulle det leda till att färre bostadsrättsinnehavare vågar nyttja detta etablerade kryphål.
4. Längre giltighetstid för rättelseanmodan.
Att stävja repetitiva upplåtelser är svårt då en styrelse måste ge bostadsrättsinnehavaren tid att vidta rättelse. När så skett kan en ny olovlig uthyrning inledas. Detta kan stoppas om giltighetstiden för rättelseanmodan förlängs.
5. Förverkande vid repetitiva olovliga andrahandsupplåtelser.
Om avgiften vid upprepade tillfällen uteblir har bostadsrätten förverkats. Motsvarande reglering för repetitiva olovliga andrahandsupplåtelser skulle fungera avskräckande, och samtidigt ge styrelser ökat handlingsutrymme.