Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bosparpoängen ger dig möjlighet till förtur

För pengarna du sparar samlar du inte bara ihop till en kontantinsats, du får också poäng som kan ge dig förtur till boende.

När du sätter in pengar i ditt bosparande börjar du på samma gång att samla bosparpoäng. Med bosparpoängen kan du få förtur till HSBs cirka 25 000 hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter runt om i Sverige.

Så funkar det

Dina hundralappar ger poäng

För varje sparad 100 kr får du 1 bosparpoäng. Du kan maximalt få 5 poäng per månad, motsvarande 500 kr per månad. Men du väljer naturligtvis om du vill spara mer eller mindre.

Nya poäng varje månad

Den sista i varje månad får du nya poäng förutsatt att det finns pengar motsvarande nya poäng i någon av de godkända bosparformerna. Du väljer själv om du vill sätta upp en stående överföring eller spara vid enstaka tillfällen. 

Den som har flest poäng väljer boende först

När det är dags att välja boende är huvudregeln att den som har flest poäng får välja först. Under ”Sök boende” här på hsb.se kan du anmäla intresse för våra lägenheter. 

”Vi fick bostad via bosparande”

Efter ett och ett halv års bosparande kunde Love Jansson och hans familj få drömlägenheten i centrala Malmö.

Vanliga frågor och svar

Hur får jag förtur till bostäder?

När du börjar bospara och sätter in pengar börjar du också samla bosparpoäng. Med dina bosparpoäng kan du få förtur till HSBs hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter runt om i Sverige.

Under ”Sök boende” på hsb.se kan du anmäla intresse för våra lägenheter. Huvudregeln är att den som söker bostad och har flest bosparpoäng får välja först. Så enkelt är det.

Hur samlar jag bosparpoäng?

  • För varje sparad 100 kr får du 1 bosparpoäng.
  • Du kan maximalt få 5 poäng per månad, motsvarande 500 kr. Som mest kan du alltså få 60 bosparpoäng per år vilket motsvarar 6000 kr i sparande.
  • Du väljer naturligtvis om du vill spara mer eller mindre.

Hur samlar jag bosparpoäng vid enstaka insättningar?

Om du sätter in ett engångsbelopp till exempel i samband med födelsedagar eller andra högtider får du ett överskott som genererar nya bosparpoäng under kommande månader. Från den månad du gör insättningen får du bosparpoäng. Exempelvis innebär det att du under sex månader, i samband med månadsskiftet, får full bosparpoäng om du gör en insättning på 3000 kr.

Hur söker jag bostad med förtur?

Under ”Sök boende” på hsb.se kan du anmäla intresse för våra lägenheter – både hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter. Huvudregeln är att den som söker bostad och har flest bosparpoäng får välja först. Så enkelt är det.

Vad händer med poängen när jag får en lägenhet?

Om du får en hyresrätt eller köper en lägenhet med hjälp av dina bosparpoäng så nollställs poängen för den förturen du använt. Det sker i samband med att ett bindande avtal tecknas. Så länge pengarna finns kvar på kontot har du kvar din andra förtur. Här förklarar vi det vi kallar ”dubbla förturer”

Du använder dina bosparpoäng för att få förtur till en hyresrätt:
Om du sparar till en kontantinsats med sikte att köpa en bostadsrätt kan du under tiden använda dina bosparpoäng till att få förtur till en hyresrätt. Bosparpoängen nollställs för den ena förturen när det juridiskt bindande avtalet för hyresrätten tecknas. Om du då väljer att behålla ditt sparande så har du kvar dina bosparpoäng till att få förtur till en nybyggd bostad hos HSB.

Du använder dina bosparpoäng för att få förtur till en nybyggd bostadsrätt:
I samband med att du köper en nybyggd bostadsrätt med hjälp av dina bosparpoäng nollställs dina bosparpoäng för den förturen. Tar du ut dina sparade pengar i samband med köpet så nollställs även din andra förtur. Det är under förutsättning att det poänggrundande beloppet finns kvar på kontot som du har kvar möjligheten till framtida hyreskontrakt i HSB, med hjälp av dina bosparpoäng.

När kan jag se att jag har fått nya bosparpoäng?

Nya bosparpoäng räknas upp den sista i varje månad, då systemet känner av om det finns pengar motsvarande nya poäng i någon av de godkända sparformerna. Du kan se dina nya poäng några dagar senare genom att logga in på hsb.se. Du hittar inloggningen i den horisontella menyn där det står ”Logga in”.

Kan jag sluta spara och behålla mina bosparpoäng?

Så länge du har kvar ditt poänggrundande belopp i någon/några av sparformerna så har du kvar dina bosparpoäng.

Slås sparande på bosparkonto, fasträntekonto och fonder ihop vid poängberäkningen?

Ja, det sker automatiskt. Systemet känner av insättningar till alla poänggrundande sparformer vid varje poängberäkning i samband med månadsskifte.

Räknas nettoräntan som ett sparande som ger bosparpoäng?

Ja, det räknas som ett överskott och det kan ge dig poäng kommande månader.