Ventilation

Inomhusluften i en bostad behöver ständigt förnyas, förutom att vi människor och husdjur förbrukar syret i luften, kan andra faktorer skapa föroreningar som t ex rökning, tvättning och matlagning. Även inredning och byggnadsmaterial kan ge ifrån sig en del ämnen till inomhusluften.

 

Självdragsventilation

 

I äldre byggnader, som våra, finns ofta inget mekaniskt ventilationssystem, utan man förlitar sig på naturlagarna. Luft utifrån (tilluft) kommer in i huset genom friskluftventiler vid fönstren i sovrum och vardagsrum. Den ”använda” inneluften försvinner ut genom frånluftsventilen i sovrum, kök och badrum. Eftersom systemet bygger på skillnaden i tyngd mellan kall uteluft och varm inneluft fungerar systemet bäst vid stora temperaturskillnader. Det är alltså mer effektivt på vintern än på sommaren. Den är tyvärr inte heller energieffektiv eftersom mycket värmeenergi ventileras ut. En annan tydlig nackdel är att tilluften som ofta ”dyker” ned i rummet uppfattas som drag vintertid vilket gör att vi stänger tilluftsventilen och därmed försämrar luftutbytet. Sommartid då vi inte behöver ta hänsyn till värmeenergiförluster kan ventilationen förbättras genom att vädra.

 

Vad uppmärksam på följande

 

Ibland kan självdragsventilationen inte fungera som den ska, var uppmärksam på följande tecken:

 

·         Kondens skapas mycket ofta på insidan av fönster, (tillfällig kondens i samband med matlagning och duschning är i självdragsventilerade hus ibland oundviklig, framförallt med många personer i hushållet).

·         Imman på badrumsspegeln försvinner inte inom 15-20 minuter efter dusch.

·         Dålig lukt kommer in genom dina frånluftsventiler i badrum eller kök.

·         Självdraget går inte att förnimma i frånlufts ventiler under vintern.

 

Så här kan du förbättra luften i din bostad:

 

·         Håll tillufts- och frånluftsventiler öppna.

·         Rengör frånluftsventiler i badrum och kök regelbundet.

·         Rengör regelbunden friskluftsventilerna (tilluft) vid fönstren i sovrum och vardagsrum

·         Vädra effektivt genom korsdrag korta stunder (ha inte fönster på glänt på vintern utan att skruva av termostaten eftersom då arbetar elementet hela tiden och energi slösas).

·         Håll köksfönstren stängda när du lagar mat. Däremot kan köksdörren stå på glänt och fönster i närliggande rum vara öppna.

·         Rök inte inne.

 

Detta får du absolut inte göra med ventilationen:

·         Installera mekanisk köksfläkt som ansluts till frånluftskanalen, eftersom detta förstör självdraget och försämrar allas ventilation. Enbart kolfilterfläkt som inte ansluts till frånluftskanalen får installeras.

·         Bygga bort frånluftsventilen i kök eller badrum, eller placera dem bakom skåp. Observera att detta inte gäller ventilen som sitter i ytterväggen i det som tidigare var kökets skafferi, (denna ventil var enbart till för att skapa en lägre temperatur i utrymmet) och kan alltså byggas för med exempelvis köksskåp.

·         Bygga bort friskluftventilerna (tilluft) som finns i sovrum- och vardagsrumsfönstren eller placera dem bakom ett skåp.

 

En välfungerande ventilation skyddar mot ohälsa, dålig lukt och fuktproblem. Ett rätt intrimmat ventilationssystem minskar också driftkostnader/energiförbrukning. Därför enligt lagen ska en Obligatorisk Ventilationskontroll (OVK) utföras i föreningens hus utföras vart sjätte år av en auktoriserad besiktningsman. Den som underlåter att utföra OVK drabbas av vite från kommunen.