Andrahandsuthyrning

En ansökan om tillstånd för andrahanduthyrning skickas till HSB som gör en koll att ansökan och dokumentation uppfyller kraven.  När den är komplett skickar HSB den till styrelsen för godkännande. HSB skickar sedan styrelsens svar till den sökande.

Den avgift som föreningen tar ut är på årsbasis 10% av ett prisbasbelopp vilket 2024 är 57 300 kr. Det motsvarar ca 478 kr per månad.

Blanketter för andrahandsuthyrning finns nedan. Ansökan ska sändas in till HSB i god tid före hyresförhållandet. På ansökan ska det tydligt framgå varför lägenheten ska upplåtas, till vem och för hur lång tid. Du behöver alltid styrelsens tillstånd (7 kap 10 § Bostadsrättslagen) och det ges för högst ett år i taget. Styrelsen beviljar i princip sammanlagt högst tre års andrahandsupplåtelse. Det är samma norm som Hyresnämnden tillämpar.

Föreningen ska alltid ha kännedom om vem som bor i lägenheten när bostadsrättsägaren själv inte bor där.

För att styrelsen ska bevilja tillstånd ska du ha skäl (7 kap 11 §), som till exempel tillfälligt arbete på annan ort, studier på annan ort, utlandstjänstgöring, prövningstid för samboförhållande, barns/barnbarns tillfälliga behov av bostad, familjeskäl, sjukdom, annat boende på grund av ålder eller sjukdom, dödsbo. Den som förvärvat en bostadsrätt med spekulativa syften anses inte ha skäl att upplåta lägenheten i andra hand.

Under hela uthyrningstiden är det bostadsrättsinnehavaren som har det fulla ansvaret gentemot föreningen avseende, underhåll, gemensamma städdagar, tillgång till lägenhet, uppfyllande av ordningsregler, hänsyn till grannar etc.

Vill du förlänga upplåtelsen ska du göra ny ansökan och lämna in den i god tid innan godkänd andrahandsupplåtelse upphör. 

Tillståndet gäller endast en viss bestämd hyresgäst. Vill du upplåta till någon annan krävs nytt tillstånd.

Den som bebor din lägenhet i andra hand blir din hyresgäst och du blir hyresvärd. Bestämmelserna i Hyreslagen gäller och du bör ha ett skriftligt hyresavtal.

Efter två år kan din hyresgäst få besittningsrätt till lägenheten om ni inte avtalat bort det.

Din hyresgäst kan, via hyresnämnden, kräva att hyran justeras om den anses olämplig. Det är inte möjligt att kräva tillbaka hyra retroaktivt.

Informera din hyresgäst om de regler som gäller i föreningen. Du är ansvarig för att hyresgästen sköter sig.

Även om du har två bostadsrätter och lånar/hyr ut till barn, barnbarn eller släkting medan du själv bor någon annanstans så gäller ovanstående om ansökan om tillstånd från styrelsen.

Det är inte tillåtet att bedriva hotellverksamhet och hyra ut till turister och andra korttidsboenden. Hyresnämnden har i ett beslut 2015-08-17 behandlat denna form av korttids andrahandsuthyrning och konstaterar att den inte faller inom ramen för de reviderade lagreglerna om andrahandsuthyrning. Andrahandsuthyrningen får inte leda till att okända personer flyttar in och ut så att det stör och oroar våra medlemmar.

Om du hyr eller lånar ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar du att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning. Du kan också komma att avhysas och få lägenheten tvångsförsåld.

Reglerna om andrahandsupplåtelse finns i 12 kap. 39-40 §§ Jordabalkenoch i 7 kap. 10-11 §§ Bostadsrättslagen.

Du kan läsa mer här: