Så här enkelt löser du stoppet i avloppet

Stopp i avloppet? Lugn, vi har den enklaste lösningen oavsett om det är stopp i toaletten, handfatet eller kanske i diskhon
du har. På några minuter har du fixat det själv!

Att få stopp i avloppet är mycket irriterande. Det finns massor av propplösarmedel att köpa men det är starka kemikalier i dem. Man kan också ringa en rörmokare, men det är dyrt och kan ta tid innan någon kan komma. Det vi föreslår är betydligt mer miljövänligt och du kan göra det själv på ett kick. Med bikarbonat, disk medel och en vaskrensare kommer du långt.

Fixa stopp i avloppet själv – tänk på det här:

Om du själv ska lösa upp stopp i avloppet finns det några saker du ska tänka på att absolut inte göra. Det är viktigt för att inte förvärra stoppet:

  • Använd aldrig starka, frätande medel när du ska lösa stopp i toaletten. Risken är mycket stor att du skadar glasyr och emalj i porslinet och dig själv.
  • Om du använder vaskrensare i sanitetsporslin ska du vara försiktig. Porslin är ömtåligt och du kan lätt spräcka det genom häftiga rörelser.

Skaffa dig en vaskrensare – en lätt och billig räddare i nöden

En vaskrensare består av en sugpropp av gummi som sitter på ett skaft av trä. Den kostar under hundralappen och går att köpa i byggaffärer och i välsorterade varuhus. Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet ochfyll handfatet till hälften med vatten. Prova sedan att pumpa upp och ner. Smutsproppen brukar släppa av luftsuget som uppstår.

Fixa stopp i handfatet

Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Att åtgärda det är lättare än vad du tror.
Den vita klumpen under handfatet är ett vattenlås som förhindrar att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Hårstrån, tvålrester och smuts fastnar lätt i vattenlåset och kan sätta sig som en propp, som hindrar vattnet att rinna ut, här kan ättika och bikarbonat eller diskmedel och hett vatten lösa stopp i handfatet.

Du kan också behöva rensa vattenlåset. Skruva loss behållaren under handfatsröret och töm ut vattnet i en hink. En gammal tandborste funkar bra för att få bort gamla hårrester och smuts i röret.

Få bort stopp med bikarbonat och ättika:

  1. Töm ut vattnet, med en skopa. Då kommer du lättare åt att arbeta.
  2. Häll i bikarbonaten tillsammans med salt, i avloppet.
  3. Häll på ättika och se hur det börjar bubbla och fräsa. Det är dock bara ofarligt koldioxid. Låt det verka en stund.
  4. Häll på kokande vatten. Det kommer att bubbla ytterligare.
  5. Nu ska avloppet vara rensat. Gör den inte det ska du testa en vaskrensare av gummi.
  6. Tejpa igen översvämningshålet och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet.