Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Få förtur till bostäder genom bosparande hos HSB

De första stegen in på bostadsmarknaden kan vara svåra. Därför vill vi sänka trösklarna för dig som söker en ny bostad, oavsett om du vill öppna dörren till din första lägenhet eller ditt drömboende. Genom HSB Bospar erbjuder vi tillsammans med Danske Bank ett smart sätt att spara till och köpa ett nytt hem.

Kom igång och börja bospara

  • Spara ihop till en kontantinsats
  • Samla bosparpoäng
  • Få förtur till 25 000 hyresrätter
  • Få förtur till nybyggda bostadsrätter
Och få förtur till HSBs bostäder i hela Sverige.

Så fungerar förturen

Samla bosparpoäng

När du börjar spara pengar i HSB Bospar börjar du samtidigt samla bosparpoäng. Poängen kan du använda för att få förtur till våra bostäder. Huvudregeln är att den med flest poäng får välja bostad först. 

Sök bostäder

Du söker bostad hos oss genom att anmäla intresse under ”Sök bostad” på hsb.se. Våra nybyggda bostäder erbjuds först till bosparare innan de går till försäljning till övriga som anmält intresse. Samma förtur gäller för våra hyresrätter.

Pappa läser bok för dotter.
Ungt par sitter i soffa och skojar med varandra.

Så tjänar du in bosparpoäng

  • För varje sparad 100 kronor får du en bosparpoäng.
  • Du kan maximalt få fem poäng per månad, motsvarande 500 kronor.
  • Som mest kan du få 60 bosparpoäng per år vilket motsvarar 6000 kronor i sparande.
  • Du väljer naturligtvis om du vill spara mer eller mindre.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar medlemskapet?

Årsavgift enskild medlem:
300 kronor per hushåll (310 kronor för HSB Stockholms medlemmar).

Boende i en HSB-bostadsrättsförening:
Årsavgiften för boende i en HSB-bostadsrättsförening är 210 kronor per hushåll (eller 0 kronor om din HSB-bostadsrättsförening står för hela medlemsavgiften). 

Andelsavgift för nya medlemmar:
I samband med att du tecknar ett medlemskap i HSB betalar du en andel i vår kooperation på 500 kronor per person (även minderåriga). Andelen får du tillbaka om du någon gång väljer att lämna HSB. En mindre handläggningsavgift vid uppläggning av medlemskapet kan förekomma.

Hur blir jag medlem i HSB?

För att bli medlem i HSB fyller du i vår medlemsansökan online. Du väljer vilken regional HSB-förening du vill bli medlem i. Observera att möjligheten att bospara och förturen till bostäder gäller i hela landet, oavsett var du bor.

Hur får jag förtur till en bostad?

Du behöver själv aktivt söka en lägenhet. Det gör du genom att anmäla intresse under Sök bostad på hsb.se. Våra nyproducerade bostäder erbjuds först till våra bosparare och medlemmar innan de går till försäljning till övriga som anmält intresse. Samma gäller för våra hyresrätter. 

Hur länge måste jag bospara för att få en bostad?

Huvudregeln är att den med flest poäng får välja först. Eftersom vi inte vet hur många andra bosparare som samtidigt söker samma bostad som du, samt hur många som tackar nej eller ångrar sin intresseanmälan, kan vi inte ge besked om hur många poäng du behöver för att få en specifik bostad.

Här ser du HSBs förmedlade hyreslägenheter det senaste året och vad som behövts för dem i form av bosparpoäng.

Kök möblerat med matbord och fåtölj i naturnära färger.

Välj sparformer utifrån dina mål

Vilken bostad drömmer du om? HSBs bosparande sker i samarbete med Danske Bank som erbjuder olika sparformer utifrån dina mål med sparandet. När du väljer sparform behöver du ta hänsyn till när du vill använda pengarna och hur hög risk du är beredd att ta. I HSB Bospar kan du välja mellan sparkonto, fasträntekonto och sparande i fonder. Sparande i investeringssparkonto (ISK) kommer att finnas som alternativ från och med september 2021.

Ta första steget mot ditt drömboende!