Afrikanskt studiebesök

16 november 2011 Hållbara Hilda är en del i lösningen för hur världen ska klara att städerna växer utan att samtidigt klimatet offras och miljön fördärvas. Om tjugo år beräknas långt över hälften av världens befolkning bo i städer. Det kräver planering och styrning mot hållbarhet.

Det är Sida som i samarbete med Internationella centret för lokal demokrati (ICLD) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) som genomför ett utbildningsprogram för hållbar stadsutveckling. De 26 representanterna för städer i Afrika söder om Sahara presenteras olika sätt att möta de miljö- och klimatutmaningar som växande städer utgör. Både rent tekniska utmaningar men också utmaningen hur man skapar medvetenhet om livsstilens betydelse för miljön och klimatet.

Hållbara Hilda och Hildas engagemang i EU-projektet CLICC, med målet att halvera koldioxidpåverkan och involvera 70 procent av medlemmarna, var ett av de goda svenska exempel som ICLD valde att visa upp.

Vid besöket presenterade Hilda de tekniska lösningarna för att minska energiförbrukningen genom ny ventilation, nya element och nya undercentraler. Och framför allt det arbete som görs genom klimatcoachernas engagemang för att förändra attityder och livsstil mot mer hållbara alternativ; buss och cykel istället för bil, återanvändning istället för nykonsumtion och samarbetet med Kryddgårdsskolan för att lära eleverna en klimatanpassad livsstil.