Fasadrenoveringen äntligen klar!

03 oktober 2015 Efter nästan sju år är nu äntligen Hildas fasadrenovering klar. I slutet av augusti kom ställningarna ned på det sista huset, block 14, och det markerar slutet på en era i Hildas historia.

Det var i oktober 2009 som den dåvarande styrelsen beställde en renovering av Hildas alla tegelväggar. Tidigare hade dessa visat sig ta in vatten under skyfall och nu skulle varje fog mellan tegelstenarna fräsas ut så att nytt murbruk skulle kunna fyllas på i stället. Spruckna tegelstenar skulle bytas ut, dåliga tegelbalkar över fönstren likaså, och samtidigt skulle plåten runt fönstren och mjukfogarna bytas. Väggarna skulle till sist hydrofoberas, dvs sprayas med en kemikalie som precis som Gore-Tex håller ute fukt samtidigt som materialet kan andas.

 Enligt entreprenörerna som tog sig an arbetet, BCR Platcon, så var detta Sveriges, kanske Europas, största omfogningsprojekt. Det blev ett projekt med många utmaningar och alla tidsplaner spräcktes, ända in i det sista. För boende på Hilda blev det oerhört tålamodskrävande med byggnadsställningar, plast, oväsen och damm. Men nu är projektet, som måste vara det mest långvariga i Hildas historia, till sist avslutat och alla, boende såväl som arbetare, kan dra en suck av lättnad.