Hållbara Hilda får 6,1 miljoner till miljösatsningar

29 november 2010 Pengarna kommer från delegationen för hållbara städer och är en del av delegationens satsning på Rosengård. Bidraget innebär att Hilda kan genomföra en del energieffektiva lösningar inom projektet ”Hållbara Hilda” som annars inte varit lönsamma.

Det övergripande målet för satsningen på Rosengård – som totalt omfattar 52 miljoner kronor – är att skapa en världsledande demonstrationsområde med fokus på klimat och miljöteknik som kan stå modell för kommande stadsförnyelseprojekt i Sverige och utlandet.

Inom Rosengårds-satsningen är brf Hilda det enda projektet med inriktning på teknisk, ekonomisk, social och miljömässigt hållbar förnyelse av ett helt bostadsområde från 1970-talets början.

I brf Hilda ska bidraget – 6,1 miljoner kronor – bland annat hjälpa till att finansiera solfångare, återvinning av organiskt avfall, öppna dagvattensystem, system för att att använda regnvatten som spolvatten, gröna tak – kort sagt alla de miljösatsningar som ingår i ”Hållbara Hilda”. Vid sidan av de rent tekniska satsningarna ingår även satsningar på cykelpool och boendeprogram för att öka medvetandet kring miljöfrågor.

Hållbara Hilda representerar en modell och ett arbetssätt för att genomföra en teknisk förnyelse som ger stora vinster i minskad koldioxidpåverkan. Genom de åtgärder som nu får bidrag minskar Hildas utsläpp med 1 100 ton koldioxid per år.

Här kan du läsa mer om delegationen för hållbara städer.