Start för sortering av matavfall

12 februari 2014 Från vecka 8 (17–28 februari) startar insamling av matavfall på Hilda. Alla lägenheter får en bunt avfallspåsar och en korg att placera påsarna i. Alla hushåll får också broschyren "Det är enkelt!" som visar vad som räknas som biologiskt nedbrytbart matavfall. Broschyren kan du även ladda ner i PDF-format längst ner här på sidan.

Den praktiska förändringen blir att ett nytt avfallskärl för matavfall placeras i varje miljöhus. På sikt gör det att ett av de stora kärlen för restavfall kan tas bort. För Hilda innebär det en besparing på cirka 9 000 kronor per år och miljöhus.

Totalt uppskattas besparingen till cirka 60 000–70 000 kronor per år. Ju mer matavfall som sorteras och läggs i de bruna matavfallspåsarna desto färre kärl för restavfall behövs och desto större blir besparingen.

Extra påsar för matavfall kommer att finnas i miljöhusen. För att inte påsarna ska läcka är det klokt att använda dubbla påsar i korgen under diskbänken.

Det sorterade matavfallet används för att producera biogas och biogödsel. En papperspåse med matavfall ger energi som räcker till att köra 2,5 km med en biogasbil.

Under januari 2014 samlade VASYD in 870 ton matavfall i Malmö. Målet är att öka den siffran till cirka 1 200 ton per månad.

De vanliga sopbilarna hanterar även det sorterade matavfallet. Bilarna har två fack så det är ingen risk att matavfallet blandas med det vanliga restavfallet. Kärlen för matavfall kommer liksom kärlen för restavfall att tömmas två gånger per vecka.

Här kan du ladda ner instruktioner för sortering av matavfall i olika språkversioner. Du kan också läsa mer om matavfall och sortering här på VASYD webbsidor.