Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB lanserar energipris – för inspiration och hållbarhet

24 november 2020 HSB Malmö lanserar ”Årets energibästa bostadsrättsförening”, en ny tävling där bostadsrättsföreningar ska sporra varandra till att förbruka mindre energi.

Minskad energianvändning är bra för både miljö och plånbok, och HSB Malmö arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor. Med det energipriset ska bostadsrättsföreningar som jobbar för att sänka sina driftskostnader och bidrar till en bättre miljö uppmärksammas – och inspirera fler till att göra likadant.

– Det genomförs årligen mängder av satsningar på energieffektivisering i HSB-föreningar, både i egen regi av styrelserna och genom hjälp av HSB Malmös projekt och konsulttjänster. Samtidigt finns det också de som står och stampar, som funderar på exempelvis värmepump men inte riktigt vågar ta steget. Då kan det vara skönt att se hur det gått för andra föreningar som kommit längre. Syftet är alltså att lyfta goda exempel, och mer specifikt de som fått bäst resultat på sina effektiviseringsåtgärder, säger Adam Diebig, projektledare Energi på HSB Malmö.

Samtliga bostadsrättsföreningar med tjänsterna driftuppföljningenergiförvaltning och energiavtal hos HSB Malmö är automatiskt med i tävlingen. Ni behöver alltså inte anmäla er för att vara med och tävla.

– Vi administrerar i dagsläget energistatistik åt cirka 80 föreningar, det är de som gör upp om medaljen. Med hjälp av den mängd data HSB Malmö i regel har på respektive förening (underhållsplaner, projekt, ekonomi) kan vi också bättre jämföra fastigheterna rättvist. En förening byggd 1940 har naturligtvis inte samma förutsättningar som en fastighet från 2018. Därför är det den procentuella besparingen som fäller avgörandet.

Priset för Årets energibästa bostadsrättsförening går till den förening som har minskat sin användning av köpt energi, alltså el och värme i kWh/m2, mest procentuellt under året. 

Vinnaren får en energibesiktning, det vill säga genomgång av fastigheten, identifiering av energibovar och åtgärdsförslag, till ett värde av 10 000 kronor exkl. moms.

– Vi ser att även föreningar som drivit igenom mängder av optimeringsåtgärder i regel fortfarande har en hel del energibovar kvar i sina fastigheter. Därför är priset en energibesiktning med en av oss energikonsulter från HSB Malmö. Jag har under åren på HSB besökt otroligt många föreningar och fortfarande inte stött på någon där allt är optimalt intrimmat och energimässigt fulländat – det finns alltid potential!