Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"En engagerad styrelse ger engagerade medlemmar"

31 januari 2020 Hos HSB brf Draken i Malmö är det alltid så gott som fullsatt på föreningsstämman. Det beror på att föreningen sedan starten 2012 har fokuserat på mjuka parametrar som skapar god gemenskap, engagemang och trivsel, menar ordförande Berndt Berggren.

Stämman är en bostadsrättsförenings högsta beslutande organ. Här får alla medlemmar möjlighet att komma till tals, ställa frågor och vara med och bestämma. Trots att det kan tyckas anledning nog för de flesta att delta, kämpar många föreningar med lågt stämmodeltagande och medlemsengagemang.

Så är inte fallet hos HSB brf Draken, där möteslokalen i föreningens mysiga kvartershus alltid är full av folk när det hålls stämma.

– VI HAR EN FANTASTISK sammanhållning här, och det gör att folk engagerar sig, säger Berndt Berggren. Många av oss träffades redan när lägenheterna bokades, långt innan vi flyttade in, så de flesta känner varandra ganska väl vid det här laget.

Den goda sammanhållningen uppstod dock inte av sig själv; föreningen arbetar kontinuerligt med att anordna aktiviteter och evenemang för att främja grannsämjan och medlemmarnas engagemang.

– Sedan starten har vi regelbundet ordnat trevliga sammankomster, som grillkvällar, tipsrundor, fotbollskvällar och vinprovningar, säger han. På mån-dagar träffas en grupp och spelar kort-spelet canasta. Förra månaden hade vi oktoberfest, och lite längre fram dricker vi julkaffe och tänder granen tillsam-mans. Uppslutningen är alltid stor.

ATT MEDLEMMARNA TRIVS tillsammans märks inte minst vid de bussresor som föreningen anordnar, exempelvis till Danmark och Österlen.

– Bussarna brukar vara fullastade, säger Berndt Berggren. De många aktiviteterna och det informella sättet att träffas tror han un-derlättar för medlemmarna att öppna sig och prata med sina grannar. Det gör det också trevligare att delta på föreningsstämman, som hos brf Draken är ytterligare ett socialt evenemang.

– Först hanterar vi förstås ärendena, men sedan bjuder vi alltid på mackor och kaffe. Då brukar folk sitta kvar och prata och umgås, säger Berndt Berggren. Grunden till den öppna och familjära stämningen menar han lades av före detta ordförande Sune Hylén, som drog sig tillbaka vid 80 års ålder och lämnade över tyglarna till Berndt i maj 2019.

– Sune var kompis med alla. Hans engagemang smittade av sig, och han bidrar fortfarande till gemenskapen. Bland annat sjunger han och hans manskör, Sångarbröderna, in våren här på gården varje valborg.

DEN GODA STÄMNINGEN löper som en röd tråd genom allt som sker i föreningen, också i styrelsens arbete.

– Vi är ute och pratar mycket med medlemmarna. Ibland vågar folk inte riktigt ta upp sina synpunkter på stämman. Träffar de däremot någon från styrelsen ute på gården brukar det vara lättare, säger han. Vi försöker också göra mycket själva i styrelsen. Vi målar och hjälps åt att vattna blommor i trädgården om sommaren och så har vi en snickare i styrelsen som kan rycka in och hjälpa till när det behövs.

En engagerad styrelse ger engagerade medlemmar, menar Berndt Berggren, och då är det inte svårt att få folk att komma på föreningsstämman.

HSB brf Draken i Malmö

Adress: Carl Flormansgatan 11-15, Malmö.
Byggår: 2012.
Antal bostäder: 48.
Övriga lokaler: Kvartershus med bastu, tvättstuga och festlokal.

Vill du anlita en stämmoordförande?

I medlemskapet ingår möjligheten att utan kostnad boka en erfaren ordförande som leder bostadsrättsföreningens stämma.