Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Från hot om konkurs till välmående brf

De var nära konkurs. Men tack vare ett målinriktat arbete lyckades brf Södra Hamnen vända ekonomin och bli en hållbar förening. "Ur askan steg en brf som haft en fantastisk resa", berättar ordförande Gusten Granström.
Gusten Granström Ordförande Gusten Granström vid föreningens biljardbord.

Det kallas Glashuset, fastigheten på Hamngatan 57 i Piteå. Namnet kommer av att lägenheterna i trevåningshuset är placerade runt en magnifik inglasad innergård.

– Huset är 34 år och byggdes i en tid då man egentligen inte skulle bygga, för det var oerhört dyrt, säger Gusten Granström.

Föreningen fick snabbt stora bekymmer.

– Räntorna sköt i väg med 500 procent. Vi var kanske en vecka från konkurs och behövde jobba stenhårt för att klara det, säger Gusten.

Dessvärre är den magnifika arkitekturen dyr i drift.

– Det är otroligt stora volymer som ska värmas utan att ge intäkter, som innerträdgården, säger Gusten.

Fem tips: Så sätter ni grunderna i brf-ekonomin

De lyckades förhandla sig ur situationen genom avskrivningar, bra villkor på lånen och nya krediter. I dag är lånen låga och föreningen har sänkt avgifterna för de boende under tre år i rad. På innergården finns nu ymnig grönska, fontäner, biljardbord och sittplatser för att fika och umgås.

Ordförande Gusten Granström och vice ordförande Gun Lindkvist

Ordförande Gusten Granström och vice ordförande Gun Lindkvist har fått ett kvitto på att kloka investeringar i teknik har möjliggjort att brf Södra Hamnen har kunnat satsa på social hållbarhet.

Förändringsresan börjar

Förändringsresan handlade om en önskan om att nå hög ekonomisk hållbarhet, men också social.

– Vi konstaterade att det inte går att jobba med hållbarhet utan pengar. Vi behövde göra kloka investeringar i teknik för att kunna satsa på social hållbarhet, säger Gusten.

De beställde initialt en energikartläggning av hela fastigheten. Utifrån den gjorde de en mängd investeringar som ny fjärrvärmecentral, solceller, nya termostater i hela huset, LED-belysning och närvarostyrd belysning.

– Via solcellerna försörjer vi all allmän el till huset. Överskottet säljer vi och vi har lyckats få fram avtal som gör att vi köper in elen billigare än vi säljer den för, säger Gusten.

Brf Södra Hamnen har också övergått till IMD-mätning av el. Det innebär att de boende får betala för sin egen förbrukning.

– Det gjorde att förbrukningen av hushållsel halverades, så det är inte bara de större åtgärderna utan i hög grad också de mindre som har gett effekt, säger Gusten.

Föreningen sänkte också temperaturen på innergården till 18 grader. Det uppskattades inte av alla, men kostnaderna sjönk avsevärt.

– Det har varit en kombination av gnetande i vardagen och kloka investeringar. Vi köpte till exempel hela parkeringsanläggningen och det har visat sig vara en utomordentligt god affär, säger Gusten.

Bibliotek och soffgrupp

Ett bibliotek och soffgrupp för samvaro. Innergården har blivit en självklar plats att umgås på för medlemmarna, där många aktiviteter – som fika och biljard – är återkommande.

Prisade satsningar

Många bäckar små har gjort de önskade sociala satsningarna möjliga, och föreningens arbete inom såväl ekonomisk som social hållbarhet uppmärksammades tidigare i år då de vann HSB Norrs hållbarhetspris.

– Vi har en fritidskommitté som gör ett fantastiskt jobb och som skapar den goda andan vi har. Den och förtroendet för styrelsen är också en förutsättning för att kunna fortsätta göra kloka investeringar, säger Gusten.

Kommittén ordnar en rad aktiviteter. På sensommaren bjuds de boende på surströmmingspremiär, i december på julmiddag. Här finns ett litet bibliotek och de boende träffas varje tisdag på gården för att prata och fika. Biljard spelas varje onsdag – också biljardbordet är ett inköp som blivit möjligt tack vare besparingarna.

– Vi gör många små saker tillsammans och då pratar man naturligt även om huset – om vad som är bra och inte. Då fångar vi i styrelsen upp även de små sakerna. Det gör att det inte helt plötsligt kommer upp något stort klagomål eller någon åsikt som vi inte kände till, säger Gusten.

Investeringarna fortsätter. Den gamla takkupolen av plast är nyligen bytt mot en ny, i isolerglas.

– Vi hoppas att den investeringen ska betala tillbaka ordentligt i minskade värmekostnader. Det är besvärligt ibland att ta sig an stora projekt, men vi håller folk informerade, både om vad som är på gång och hur det går. Vi motiverar också alltid besluten mot goda argument, som att vi byter tak för att spara energi och förebygga att takkupolen av plast spricker, säger Gusten.

Biljardspel

Varje onsdag träffas grannarna i brf Södra Hamnen för att spela biljard. Biljardbordet är bara en av många saker som har kunnat finaniseras tack vare kloka investeringar och smarta besparingar.

"Noll slitage på fastigheten"

Föreningen var också tidigt ute med en underhållsplan som de följer slaviskt.

– Den är i två faser med både kortsiktiga, tidsatta projekt och långsiktiga som vi vill göra någon gång framöver. Det kan till exempel vara att byta ut en hel glasvägg mot isolerglas, säger Gusten.

Den goda andan bidrar också till att fastigheten utmärks av noll slitage.

– Man tar ansvar. Det finns inte ett märke i fastigheten. Alla vi som bor här äger detta tillsammans och vi måste hjälpas åt att ta hand om det. Det är viktigt att alla förstår det, säger Gusten.

Snart börjar julförberedelserna och då samlas föreningen och sätter ihop en enorm gran, hög nog att nå alla de tre våningarna upp.

– För varje sektion tar vi en paus i monterandet och tar något gott att dricka. Det är små, enkla saker vi gör, men ack så betydelsefulla, avslutar Gusten Granström.

Brf Södra Hamnens råd till andra styrelser

  • Gör en energikartläggning för att få veta vilka investeringar som skulle minska kostnaderna.

  • Få med de boende på satsningarna genom att informera, motivera tydligt ett svar på "varför", bjuda in till diskussion, informera under arbetets gång så att alla vet hur projektet fortskrider.

  • Fånga upp eventuella missnöjen och ifrågasättanden genom att ha enkla gemensamma träffar över till exempel fika eller trädgårdspyssel.

  • Hitta dem som vill engagera sig och har bra kompetenser genom att socialisera. Även i föreningar där det upplevs svårt, finns alltid någon som vill om ni ställer frågan, speciellt de som redan är, eller har varit, engagerade i andra föreningar.

HSB brf Södra Hamnen

Ort: Piteå.
Bildades: 1990.
Antal lägenheter: 36. Majoriteten av de boende är över 80 år.
Övrigt: Vinnare av HSB Norrs hållbarhetspris 2024.

Alla Sveriges brf:er kan få stöd av HSB

Idag förvaltar vi cirka 340 000 lägenheter. Välkommen att kontakta din regionala HSB-förening för mer information.