Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB brf Hamnklippan - En solskenshistoria

03 april 2023 HSB brf Hamnklippan har minskat sin köpta energi med över 35%. Hur då undrar du kanske? Jo med hjälp av långsiktiga investeringar och stegvisa åtgärder. Föreningen som ligger i Nynäshamn, rymmer totalt 45 lägenheter i tre huskroppar. 2021 tilldelades brf Hamnklippan priset årets energiinitiativ av HSB Södertörn. Nu har vi återvänt till Hamnklippan för att se hur de uppnådde sina mål att producera egen el. Har solcellerna inneburit den förändring som föreningen trodde när de tog beslutet att skaffa dem och kan fler göra samma sak?
David Lejon - HSB Södertörns energiansvarige projektledare David Lejon - HSB Södertörns energiansvarige projektledare

Att energipriserna gått upp det senaste året har få missat. För en bostadsrättsförening blir det extra utmanade eftersom energi generellt, är en förenings största kostnad. I och med det märker HSB Södertörns energiansvarige projektledare David Lejon att intresset för att minska sina energikostnader hos bostadsrättsföreningar ökat.  

“Alla föreningar är unika och vi hjälper till utifrån de förutsättningar som finns” 

- Eftersom Hamnklippan gjort en resa där de minskat sina energikostnader är de ett bra exempel på hur en brf kan bli mer klimatsmarta och samtidigt kapa kostnader ,menar David. Alla föreningar är unika och vi på HSB Södertörn hjälper till utifrån de förutsättningar som finns, men vissa åtgärder brukar ge mer valuta för pengarna än andra. Efter ett platsbesök brukar vi se om just solceller är något som skulle vara extra värt att investera i, fortsätter David.   HSB brf Hamnklippan i Nynäshamn
HSB brf Hamnklippan i Nynäshamn

- Det blir oftast lönsamt att installera solceller idag. Det beror på att panelerna i sig inte är så dyra och behöver lite underhåll. Och överskottet av el som produceras kan säljas tillbaka ut på marknaden. Ju snabbare någon installerar solceller, desto snabbare får föreningen tillbaka sin investering och producerar dessutom sin egen el. Med det soliga läge som brf Hamnklippan ligger i visste vi och föreningen tidigt att solceller skulle löna sig. Här är föreningen inte unik utan det är vanligt att många hus har bra förutsättningar för solceller.  

“Oftast vet en styrelse i en brf vad de är ute efter, men behöver hjälp med det praktiska” 

- Intresset ökar hela tiden och nu med de höga energipriserna blir det ytterligare tryck på att undersöka om solceller kan vara något för fler föreningar. Oftast vet en styrelse i en brf vad de är ute efter men behöver hjälp med det praktiska, såsom att ta fram förfrågningsunderlag, göra en anbudsutvärdering och slutligen en upphandling. Sedan är det såklart upp till styrelsen att besluta om vilket anbud de väljer. Vårt jobb är att hjälpa våra medlemmar och kunder att ta beslut som lönar sig på lång och kort sikt, fortsätter David.  
 
Margareta Kula är ordförande i HSB brf Hamnklippan och ångrar inte att de tog beslutet att installera solceller på sina tak. 

David Lejon - Energiansvarig projektledare, berättar om fördelarna med solceller

David nämner också att det finns fler tillfällen när det är extra passande att ta chansen att installera solceller och göra sin fastighet mer energieffektiv. 

- När en fastighet behöver göra ett tak- eller stambyte är det ett ypperligt tillfälle att passa på att sätta solceller på taket och ta del av flera av våra energitjänster. Det är även perfekt att försöka göra huset mer energieffektivt i stort. Att producera sin el är en sak, men att göra huset mer energisnålt är även det otroligt viktigt för att minska sina kostnader. Bra isolering i väggar, tak och bra fönster är bara några saker som bidrar till att det krävs mindre energi att värma upp ett hus. Några av de här sakerna är oftast billigare att utföra i samband ett stambyte, berättar David, energiansvarig projektledare på HSB Södertörn. 

Vill din förening bli mer energieffektiva med hjälp av våra energitjänster? Kontakta oss för att få hjälp av David eller någon av hans kollegor.