Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Utgå från underhållsbehovet – inte räntenivån"

26 februari 2024 En noggrann och grundlig genomgång av föreningens ekonomi, och en flerårsprognos som inte tummar på avgörande underhåll. Det är brf-styrelser viktigaste uppdrag just nu, trots en oförändrad styrränta. Det menar Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm.

Den 1 februari meddelade Riksbanken att styrräntan på fyra procent lämnas orörd. Ett tydligt trendbrott som fått många att ta ett glädjeskutt. Men enligt Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, är det inget som förändrar förutsättningarna för bostadsrättsföreningar de kommande åren.

– Riksbankens besked var väntat, och kanske främst en viktig och efterlängtad signal om att räntetoppen är nådd. Och även om de öppnade för en möjlig sänkning redan i maj ska man vara medveten om att den långsiktiga räntan kommer att vara på en betydligt högre nivå än tidigare.

Sprid risken med olika löptider
Många bostadsrättsföreningar känner redan i dag av högre räntekostnader. Lejonparten lägger dock om sina bundna lån nu i år. Och rådet från Cecilia Jutell är att utifrån föreningens förutsättningar resonera på ett likartat sätt oavsett ränteläge: En låneportfölj med en mix av rörliga och bundna lån på olika löptider, med målet att ett lån löper ut varje år.

– I nyproduktion läggs ofta tre lån fördelat på både korta och långa löptider. Men oavsett utgångsläge ska en brf-styrelse inte spekulera i ränteutveckling. Eftersträva i stället riskspridning, långsiktighet och förutsägbarhet, säger Cecilia.

Flerårsprognos vägen framåt
Men viktigast av allt just nu är att göra en noggrann och grundlig nulägesanalys av föreningens ekonomi. Ett arbete många föreningar gjorde redan i höstas när årets budget fastslogs. En årsbudget ger dock inte samma långsiktiga överblick som en flerårsprognos.

– Det är hög tid att lyfta blicken. När vi hjälper styrelser med verksamhetsanalyser tittar vi tio år framåt i tiden. Då får man med många större underhållsarbeten som stammar och tak, eller lån som ska läggas om fyra år.

En flerårsprognos ger alltså styrelsen rätt förutsättningar för långsiktig planering, att jobba med avgiftsnivån och ta upp lån på ett ändamålsenligt sätt i förhållande till underhållsbehovet, och på så vis undvika otrevliga överraskningar och panikåtgärder.

Tumma aldrig på underhållet
Att skjuta upp viktigt underhåll i väntan på räntesänkningar är något Cecilia Jutell starkt avråder ifrån. Det riskerar inte enbart att leda till ökade driftkostnader, genom exempelvis fler vattenskador till följd av ett uteblivet stambyte. Det är inte heller att bedriva ett ansvarsfullt styrelsearbete, att inte ta hand om föreningens hus, menar hon.

– Underhållsbehovet ska alltid styra, inte konjunkturen eller ränteläget. Dock är det möjligt att ändra prioriteringsordningen eller samköra olika åtgärder om det underlättar eller ger bättre förutsättningar, men aldrig skjuta upp.

Vill ni veta mer om våra tjänster inom analys och rådgivning? Kontakta Cecilia Jutell på cecilia.jutell@hsb.se

 

Nyckeltalsanalys

Betalar ni för mycket? Sparar ni för lite? Med vårt analysverktyg kan vi jämföra er bostadsrättsförening med andra för att tydligt identifiera dussintals viktiga faktorer. 

Förhandla ränta

Vår storlek är er styrka. Våra förhandlingar sparar miljontals kronor åt våra kunder varje år i sänkta räntekostnader. Så låt oss förhandla ner er ränta också!

Verksamhetsanalys

All hjälp ni behöver för att fatta rätt beslut och prioritera insatser - oavsett om det handlar om investeringar, kostnadsbesparingar eller avgiftsändringar för att öka intäkterna.

Fastighetsanalys och underhållsplanering

Med HSB får ni en partner som underhåller och reviderar underhållsplanen och kommer med proaktiva förslag som minskar era kostnader och ökar värdet på era fastigheter. Kombinera med våra analys- och finansieringstjänster för full koll och ett underhåll och ekonomi i balans.

Läs mer