Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Full aktivitet i HSBs experimenthus

09 november 2020 Över 100 forskningsprojekt har startats sedan invigningen av HSB Living Lab 2016. Här kan du läsa om några av dem, bland annat om hur det är att bo i ett smart hem, energiresilient design och ett examensarbete med en vattenlös toalett.

HSB Living Lab är en världsunik forskningsarena där HSB utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Byggnaden, som ligger vid Chalmers i Göteborg, är ett levande laboratorium med nära 40 permanent boende personer och forskning dygnet runt. Alla som har en idé om framtidens hållbara boende kan ansöka om att starta ett projekt i huset.

De tog hand om sin egen skit

Tänk dig att gå på en toalett som helt saknar vatten. Och att dessutom göra det på en balkong. I ett experiment har studenten Otto Malmkvist undersökt hur en typ av mulltoa påverkat vardagen för tre andra studenter i HSB Living Lab. Betyget blev gott och banar väg för en framtid där vår egen avföring kan få både vår egen hälsa och landets jordbruk att blomstra.
Läs mer om den vattenlösa toaletten

Att bo i ett smart hem

Tanken om ett uppkopplat hem med smarta funktioner är lockande för många. Men hur är det egentligen att bo i ett smart hem? Använder man funktionerna? Projektet Smart Home Interactions undersöker tillsammans med de boende i HSB Living Lab vilka typer av lösningar hyresgästerna uppskattar mest, och vad som kan utvecklas vidare.
Läs mer om det smarta hemmet

Digitala bikupor har chans att bli Årets hållbara projekt

Det fortsätter också att surra om uppkopplade bikuporna utanför labbet. Projektet, som drivs tillsammans med TietoEVRY, syftar till att ge en ännu bättre förståelse för binas levnadsmiljö. Nu har bikuporna kvalat in som en av finalisterna i CIO-awards i kategorin Årets hållbara projekt, som delas ut 14 december.
Digitala bikupor och CIO-Awards

Fler aktuella projekt i HSB Living Lab

Design för en energiresilient vardag

Hur kan vi designa våra prylar så att de både underlättar våra liv och klarar sig med mindre energi?
Energiresilient vardag

Smarta hem som hjälper äldre att bo kvar

Hur utformar vi det smarta boendet som innebär att äldre kan bo kvar längre och tryggt hemma?
Bo kvar och bo tryggt

Effektivare golvvärme

Hur kan vi värma golv i badrum med lägre miljöpåverkan när kraven på minskad energiförbrukning ökar?
Komfortgolvvärme

Virtuella visningar visningar av labbet kommer snart

HSB Living Lab är fortsatt stängt för besök på grund av rådande coronaläge i samhället, men verksamheten rullar på för fullt ändå. Snart lanseras en virtuell visningsmiljö av HSB Living Lab. 

– Det är ett initiativ från satsningen Green Gothenburg, som vill fortsätta visa upp innovationsmiljön kring Johanneberg Science Park på nya sätt. Det är ett välkommet initiativ och vi ser fram emot att kunna välkomna nyfikna besökare virtuellt, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

Vill du veta mer om forskningen i HSB Living Lab? Välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev