Det smarta hemmet hjälper äldre att bo kvar

En åldrande befolkning ställer allt högre krav på att man kan bo kvar i sitt hem och samtidigt känna sig trygg. I HSB Living Lab undersöker HSB hur sådana lägenheter kan utformas på bästa sätt.
smarta hem hjälper äldre att bo kvar

 På ålderns höst kan det vara svårare att bo kvar i sitt hem utan hjälp från sin omgivning. För att göra livet värdigt och tryggt vill HSB testa olika möjligheter för att underlätta för både äldre och anhöriga i vardagslivet. 

— Det är ett arbete som kommer ske i olika steg där det första är att testa ett trygghetspaket som man ska kunna installera i enskilda lägenheter, förklarar Emma Sarin som är projektchef för HSB Living Lab.

I trygghetspaketet ingår till att börja med sensorer som kan känna av om fönster eller dörrar är öppna och om man glömt stänga av strykjärn, brödrost eller andra elektroniska nödvändigheter. En smart spisvakt stänger av spisen vid rökutveckling och kan mäta aktiviteten vid spisen under tiden den är på. Så hur testar man detta?

— För det här området är inte de boende i Living Lab rätt målgrupp.  Därför kommer vi bjuda in testgrupper med äldre och anhöriga. Under en dag gör vi strukturerade observationer där vi främst tittar på personernas reaktioner, upplevelser och förståelse för tekniken, säger Emma Sarin.

Med en display vid ytterdörren får man överskådlig information från sensorerna. Går man ut på stan finns det en nyckelbricka som berättar om man till exempel glömt låsa dörren. Det går också att få notiser i en smartphone, om personen har en, alternativt skickas sms till en anhörig eller hemtjänst. Möjligheterna är många med ett trygghetspaket. På så sätt behövs det heller inte byggas äldreanpassade bostäder utan HSB kan fokusera på bra bostäder för alla där ett trygghetspaket kan installeras eller tas bort beroende på vem som flyttar in.

En annan produkt som kommer testas samtidigt är smarta toaletter. En toalett med integrerad bidé sköljer och blåser rent både användaren och toalettstolen efter användning. Till den smarta toaletten får man en fjärrkontroll som personen själv eller hemhjälpen kan använda. Här behövs alltså inget toalettpapper och hemhjälpen kan styra med fjärrkontrollen utan att vara i samma rum.

— Vi vill nyfiket och öppet testa de hjälpmedel som finns och tvivlar inte på att de fungerar eftersom de redan finns på marknaden. Vi funderar mer på hur de upplevs av vår målgrupp, alltså äldre som inte är sjuka och vill bo kvar i sitt hem, avslutar Emma Sarin.

Fakta

  • Sveriges befolkning blir allt äldre och behovet av trygghetslösningar i lägenheter kommer gälla såväl nyproducerade bostäder som omvandling av befintliga lägenheter.

  • Det finns idag teknik som kan hjälpa till i anpassningen och nu ska HSB testa och utvärdera en lösning med ett antal funktioner.

  • Valet har fallit på bolaget Sensagongs lösning för ett tryggt hem, som kommer byggas upp i entréplan på HSB Living Lab, där tester kommer genomföras på målgruppen personer över 65 år samt deras anhöriga.

  • Utvärdering kommer bland annat ske av användarvänlighet, upplevelse av lösningen och om detta är ett system som man upplever skulle ge ökad trygghet.