Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Rekordstort intresse för forskning i HSB Living Lab

28 december 2020 Trots coronatider ökar intresset för att forska och utveckla med HSBs experimenthus i Göteborg. Rekordmånga ansökningar hade kommit in när den senaste ansökningsomgången stängdes, i mitten av november 2020.

Ansökningarna handlar bland annat om studier av energiåtervinning i avloppsflöden, kvalitetssäkring av smart hemteknik, mervärden inom coliving och testning av distansmonitorering av hälsoparametrar.

– Det är förstås väldigt glädjande med tanke på att den kunskap vi bygger upp här ska hjälpa oss att forma hur vi ska bo och leva i framtiden, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

HSB Living Lab är en världsunik forskningsarena där HSB utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Byggnaden, som ligger vid Chalmers i Göteborg, är ett levande laboratorium med nära 40 permanent boende personer och forskning dygnet runt. Alla som har en idé om framtidens hållbara boende kan ansöka om att starta ett projekt i huset.

Över 100 forskningsprojekt har startats sedan invigningen av HSB Living Lab 2016. Här kan du läsa om några av dem.

Digitala bikupor blev Årets hållbara projekt

Det fortsätter också att surra om uppkopplade bikuporna utanför labbet. Projektet, som drivs tillsammans med TietoEVRY, syftar till att ge en ännu bättre förståelse för binas levnadsmiljö. Nu har bikuporna tagit hem priset för Årets hållbara projekt i CIO Awards.
Digitala bikupor och CIO-Awards

Vattenrening med grafenfilter

Varje dag hamnar rester av de olika produkter vi använder i vattnet som vi sköljer ner i avloppet. Många av dessa ämnen är nödvändiga för oss, som mediciner, hygienprodukter och handdesinficering. Men de kan även innehålla kemikalier som kan vara skadliga för både miljö och människor. Forskare i HSB Living Lab testar nu om vattenrening med grafenfilter kan vara en lösning.
Läs mer om projektet

Det cirkulära köket redo att testas

Det ligger i vår samtid att frekvent genomföra hemrenoveringar och byte av köksmöbler och vitvaror. Men det är inte hållbart för framtiden. I forskningsprojektet Circular Kitchen (CIK) testas därför en typ av kök som har flera funktioner för att hålla nere påverkan på miljön men som samtidigt är användarvänligt. Projektet går nu in i nästa fas.
Läs mer om projektet

Fler aktuella forskningsprojekt i HSB Living Lab

Nästa generations miljörum

Kan man få boende att stanna längre i soprummet, och därmed sortera mer? Det testas med olika metoder i projektet Miljörum 2.0
Miljörum 2.0

Avgasning – sparar energi och pengar

Genom att hålla element fria från syre kan man spara både energi och pengar. Genom att testa en metod som kallas avgasning i HSB Living Lab har man nu facit på att metoden fungerar.
Avgasning av element

Spola med gråvatten

I dagsläget går över 20 procent av vattenanvändningen i bostadshus till toalettspolning. I HSB Living Lab återanvänder man nu istället renat duschvatten för att spola.
Spola med gråvatten

Värmereglerande fönster

När solen skiner blir det lätt olidligt varmt inomhus. Tänk om man istället kunde spara värmen till senare på kvällen? I HSB Living Lab pågår just nu avancerad molekylär forskning för att kunna fördela energin från dag till natt.
Värmereglerande fönster

Virtuell visning och andra nyheter från labbet

Virtuell visning av labbet

Nu har du chansen att gå en digital rundtur i HSB Living Lab. Tillsammans med Business Region Göteborg har vi tagit fram ett corona-säkert sätt att besöka huset. Välkommen!
Se dig runt i huset här

Innovationer implementeras i nybyggnadsprojekt

HSBs nya bostadsprojekt i Umeå kommer att implementera flera nyheter och innovationer med inspiration från HSB Living Labs projekt. Bland annat två gemensamhetsytor. 
Nybyggnadsprojekt i Umeå