Nästa generations miljörum

Kan man få boende att stanna längre i soprummet, och därmed sortera mer? Kan sopsorteringen till och med bli en ganska angenäm upplevelse? Med hjälp av allt från doftabsorberande färg till stämningsmusik ska projektet Miljörum 2.0 få svar på frågorna – och skapa ett mer hållbart boende.
Nästa generations miljörum testas i HSB Living Lab

Miljörummet är generellt inte den plats i huset där man vill vistas under några längre stunder, trots att sorteringen kräver att man investerar lite tid för att allt ska hamna på rätt plats. För att göra sopsorteringen till en behagligare upplevelse och Miljörummet till ett tryggare rum och en trevligare mötesplats, har HSB Living Lab en plan.

– Vi vill dels att de boende ska sortera effektivare, oftare och mer. Dels vill vi att det ska vara ett behagligt utrymme, säger Elmira Mardani, projektledare på HSB Living Lab.

Fågelkvitter och hopphage
För att komma dit har man en rad idéer, som just nu testas eller är på gång att testas i HSB Living Labs soprum: fototapet med skogsmotiv, tillgång till handsprit, tydliga skyltar, test av ett pedalkärl som man både slipper öppna med handen och som underlättar för den som inte kan lyfta tunga lock, fågelkvitter eller musik som sätts på när man öppnar dörren och på golvet en lekfull hopphage.

– Man kan inte ha en matta på golvet, men man kan ändå göra det mer behagligt och skapa en avslappnad stämning. När man kommer in så möts man av något som alla kan referera till. Kanske är man även mer mån om att hålla golvet rent och plockar upp saker man råkar tappa. Plus att man kan få lite mer tid till sortering ifall man har barn med sig och de kan hoppa hage under tiden, säger Elmira Mardani.

Färg som absorberar lukt

Men det man kanske oftast slår en som lite obehagligt när man kliver in i soprummet är förstås doften. Ett problem som man i det nya miljörummet testas att avhjälpa genom en målarfärg som absorberar doften. Färgen är så kallat fotokatolytisk och bryter med hjälp av ljus ner luktpartiklarna i luften. Ett tidigare oprövat knep i soprum, men färgen visat sig effektivt mot exempelvis nikotinskadade lägenheter.

– Jag ser stor potential i detta. Det kan ofta lukta väldigt illa i soprum, vilket kan leda till att man inte sorterar så noga, man vill ut snabbt. Förhoppningsvis hjälper färgen till att ta bort den skarpa doften, och ge en mer en harmonisk doft i rummet, säger Johan Claesson, på tillverkaren Sto Scandinavia AB.

Hur de boende upplevt soprummet, och ifall de vistats där länge stunder än tidigare, kommer man få svar på i en kommande enkätundersökning. Men förhoppningen är att det nya, trivsamma miljörummet ska bidra både till ett mer miljömässigt hållbart boende, så väl som en naturlig mötesplats, som i sin tur bidrar till social hållbarhet.