Spiskåpa och spisfläkt

Spiskåpa utan motor är standard

Föreningen ansvarar för lägenhetens ventilationskanaler, spiskåpa om den är av föreningens standardtyp, frånluftsdon i badrum samt att krav på brand och luftväxling (OVK) alltid uppfylls.

Om du tycker att din spiskåpa fungerar dåligt kan du kontrollera den så här:

  • Öppna spjället och håll upp ett A4-papper mot utsuget. Det ska då suga fast.
  • När du stänger spjället ska papperet ramla ned.

Felanmäl trasigt vred eller ej fungerande spjäll direkt, så att du inte riskerar att sprida os i huset. För att förebygga fel är det viktigt att området runt spjället är rent från matfett som byggs upp med tiden. Våra standardkåpor är försedda med enkla fettfilter i polyester. Ett bättre, diskbart metallfilter kan du köpa i vitvaruaffär. Måtten är 359 x 255 mm.
 
Har du en kolfilterfläkt eller spiskåpa som inte ingår i husets ventilationssystem står du själv för underhållet.
 
Om du vill byta spiskåpa måste du först inkomma med en renoveringsansökan eftersom föreningen ansvarar för ventilationen och äger kåpan om föreningen monterat den.

Våra hus har mekanisk frånluft på taket som suger ut luft ur alla lägenheter samtidigt. Som standard sitter en spiskåpa i Futurums 200-serie, med endast spjäll. Det skall alltså inte sitta någon fläktmotor i kåpan i köket. Det är väldigt vanligt att medlemmar felaktigt monterar en fläkt med motor i, då sätter man ventilationen i huset ur spel och pressar in sitt matos och andra dofter i andras lägenheter. Det leder till omfattande felsökning för att hitta felet och blir dessutom ett besvär för grannarna. Medlemmen som gjort fel kommer också att få byta ut sin fläkt ännu en gång.

Om du vill byta spiskåpa måste du alltså sätta en ny med samma funktion - en kåpa utan motor.

Om du vill kan du även montera en kolfilterfläkt, men då får inte fläkten vara ansluten på kökets frånluftsdon. Luften från fläkten skall cirkulera fritt i rummet.

Se även rubrikerna Kolfilterfläkt samt Ventilation.