Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

​HSB Göteborg undertecknar deklaration för en stark demokrati

26 februari 2021 2021 är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige. Trots att demokratin står sig stark i landet finns det flera hot som måste tas på stort allvar. Därför har HSB Göteborgs styrelse undertecknat “Deklaration för en stark demokrati” för att sätta extra fokus på demokratifrågor under 2021.
HSB Göteborg undertecknar deklaration för en stark demokrati

2021 är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige. Trots att demokratin står sig stark i landet finns det flera hot som måste tas på stort allvar. Därför har HSB Göteborgs styrelse undertecknat “Deklaration för en stark demokrati” för att sätta extra fokus på demokratifrågor under 2021.

Vårt demokratiska styrelseskick har haft en helt avgörande betydelse för vårt lands historia, utveckling och välstånd. Att fortsätta utveckla demokratin är nödvändigt idag, liksom det var för 100 år sedan. I Sverige står många människor utanför som varken deltar eller är delaktiga. Samtalsklimatet hårdnar och antidemokratiska aktörer blir allt mer synliga.

– Genom att skriva under deklarationen vill vi lyfta demokratins värde och betydelse. Demokratin genomsyrar hela HSBs verksamhet och vi vill bidra till att den står sig stark även i framtiden, säger Lena Carlberg, ordförande HSB Göteborg.

Under 2021 kommer HSB Göteborg därför sätta ytterligare fokus på demokratifrågor genom att skriva under deklarationen från kommittén Demokrati 100 år, “Deklaration för en stark demokrati”. Deklarationen tar avstamp i att Sveriges demokrati fyller 100 år och att det är ett viktigt tillfälle att uppmärksamma och stärka demokratin.

Demokrati går som en röd tråd genom hela HSB Göteborgs verksamhet; i allt från utbildning och rådgivning kring förtroendeuppdrag och föreningsstämmor till lokala, nationella och internationella samarbeten för att stödja kooperativa och demokratiska folkrörelser.

– Hela HSBs grundidé är uppbyggd utifrån de demokratiska principerna med en medlem - en röst, och vi har idag fler förtroendevalda än alla svenska kommuner tillsammans. Som en folkbildande rörelse utbildar vi människor i att fatta beslut på demokratiska grunder och det vill vi fortsätta värna, säger Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

HSB Göteborgs deltagande innebär att man särskilt kommer att uppmärksamma och diskutera värdet av en stark demokrati hos förtroendevalda och medlemmar, driva opinion kring bostadsrättens fördelar som en demokratisk och hållbar boendeform samt öka medlemmarnas möjligheter till inflytande.

Via HSB Göteborgs engagemang i Coompanion Göteborgsregionen kommer man att bidra aktivt i organisationens särskilda demokratisatsningar 2021.