Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Brf Nolered och HSB brf Vårlöken får HSB Göteborgs hållbarhetspris

30 september 2021

HSB Göteborgs hållbarhetspris, Den hållbara idén, delas i år mellan två bostadsrättsföreningar. Brf Nolered i Torslanda får priset för sin satsning på främjandet av livsmiljön för det rödlistade guldsandbiet medan HSB brf Vårlöken i Kungälv prisas för sitt projekt att använda solceller som täckmaterial vid kommande takomläggning.

Det är andra gången priset delas ut och syftet är att uppmuntra bostadsrättsföreningars idéer eller pågående insatser som på ett eller flera sätt syftar till att göra västsvenska hem mer hållbara.

Brf Nolered i Torslanda, som är en av årets pristagare, har efter en förfrågan från Länsstyrelsen skapat en livsmiljö för det rödlistade guldsandbiet på sina marker. Syftet med projektet är att ge biet en boendemiljö som den trivs i. Förra året anlades därför en äng med en sandhög, som fungerar som ett bo för guldsandbiet. Genom att plantera ängsvädd och åkervädd på marken kan biet också hämta nektar i anslutning till boet.

– Det känns fantastiskt roligt att vårt arbete uppmärksammas. För oss som bor i nära anslutning till hav och natur känns det extra viktigt att värna den biologiska mångfalden. Att bidra till guldsandbiets fortlevnad är ett sätt för oss att ge något tillbaka till naturen , säger Agneta Runsten, styrelseledamot i brf Nolered och engagerad i projektet.

Den andra av årets två vinnare, brf Vårlöken, har förtjänstfullt arbetat med att minska energiförbrukning i bostadsrättsföreningen och öka användandet av grön energi. Med det vinnande bidraget vill de nu testa att installera solceller som täckmaterial istället för betongplattor i den kommande takomläggningen.

– Vi har satsat mycket på energifrågor och den här insatsen är en del i ett större arbete för att vår bostadsrättsförening ska bli ännu mer hållbar, säger Lennart Lundqvist, ordförande, brf Vårlöken.

Avstamp i Agenda 2030
Ett kriterium för tävlingen är att idén eller insatsen ska uppfylla ett eller flera av målen i Agenda 2030 och skapa hållbar samhällsnytta på lång sikt. För att vinna krävs det också att idén är applicerbar på flera bostadsrättsföreningar. En jury bestående av representanter med hållbarhetsexpertis har utsett vinnaren.

– HSB bygger i grunden på en hållbar idé och därför känns det naturligt för oss att uppmuntra bostadsrättsföreningar att satsa på goda och hållbara idéer. Det har varit spännande att ta del av alla nomineringar och det visar att många brf-styrelser tar hållbarhetsfrågorna på stort allvar, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg och ordförande för juryn som utsett årets pristagare.

Prissumman på 25 000 kr för Den Hållbara Idén delas i år mellan två bostadsrättsföreningar. Brf Nolered får 9 000 kr för sin satsning på det rödlistade guldsandbiet medan brf Vårlöken får 16 000 kr till sin förstudie om att använda solceller som täckmaterial.

Om priset
Totalt fick HSB Göteborg in 6 nomineringar till årets pris. Juryn som utsåg pristagaren bestod av Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg, Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund, Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab och Hanna Ahlström Isacson, Landskapsarkitekt LAR/MSA, White Arkitekter. Alla bostadsrättsföreningar inom HSB Göteborg har möjlighet att delta i tävlingen med flera bidrag.

För mer information:
Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig HSB Göteborg
070-721 50 11
jens.holmberg@hsb.se

HSB Göteborg är ett kooperativt bostadsföretag som verkar från Lysekil i norr till Kungsbacka i söder. Vi erbjuder nyproducerade bostadsrätter i attraktiva områden, hyreslägenheter, ett fördelaktigt bosparande och ett heltäckande förvaltningsutbud för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Vi tror att det goda boendet skapas genom välskötta hus, trygg boendeekonomi och god gemenskap. 2020 valdes HSB till bostadsbranschens mest hållbara varumärke – för tredje året i rad!

Idag är det över 74 000 medlemmar som tillsammans äger HSB Göteborg och som demokratiskt beslutar om verksamheten. Detta skiljer HSB från andra och ger våra medlemmar möjlighet att utveckla sitt boende till något unikt och givande.

Taggar

hsb göteboorg
Den hållbara iden
Hållbarhet