Bikupor på Hildas tak

30 september 2011 Obama har det på taket till Vita huset, de står på taket till operan i Paris, på taket till Malmö musikteater och de finns i trädgården runt Haga slott hos prins Daniel och kronprinsessan Victoria. Det handlar om bikupor, fyllda med naturens flitiga tjänare.

Till våren är det dags för prov med bikupor på ett av Hildas höghustak. I första omgången två kupor för att se hur bina och de boende trivs tillsammans. Slår försöket väl ut så är planen att Hildas höghus ska bära fem kupor.
– Det finns redan bin här i grönskan. Bin bryr sig inte om människor, och balkongblommor är inget mål för bina, berättar Pontus Dowchan som sköter bikupan vid Drömmarnas hus och är på väg att starta en stadsbaserad bigård.
Att det redan finns bin i grannskapet beror bland annat på kupan vid Drömmarnas hus och på att bin har en aktionsradie på cirka tre kilometer, 1,5 kilometer åt varje håll från kupan.

Bin är rationella och helt inställda på att arbeta för kupans, bi-kollektivets, framgång. Det krävs större samlade fyndigheter av nektar än vad balkongerna kan erbjuda för att bina ska offra kraft på att berätta för kamraterna i kupan vart de ska flyga och skynda fynda.
– Bin är brunaktiga och sköter sitt. Getingar är något helt annat. De stör grillfester, snyltar i läskburkar och dränker sig i saftkarafferna. Bin är vegetarianer, getingar är köttätare och mumsar gärna på en bit från en köttbulle.
En bikupa producerar normalt cirka 30 kilo honung per år. Kupan vid drömmarnas hus är ett mönstersamhälle och ger 70–80 kilo per år.
– Tanken är att den honung som produceras i Hilda också ska säljas i Hilda. Mer närproducerat kan det knappast bli.

Rosengård är i alla delar ett paradis för bin. Här finns gott om kastanjer, lindar och mängder av andra träd som ger pollen och nektar. I villaträdgårdarna blommar lavendel och kärleksört. Parkförvaltningen ser till att staden blommar så tidigt som möjligt på våren och så sent som möjligt på hösten.
– Det är en paradox att den honung som kommer från bigårdar i städer är renare än de bigårdar som är placerade på landet i anslutning till lantbruk. Jordbruken använder pesticider, herbicider och konstgödsel. Bekämpningsmedlen är en av anledningarna till att många bisamhällen dött runt om i Sverige, förklarar Pontus Dowchan.
Bikuporna behöver tillsyn ungefär en gång i veckan och omtanke under vintern. I övrigt sköter bina sig själva – eller, de arbetar och har inte tid till att hitta på förargliga upptåg.

Här kan du se en film som visar hur honungen slungas vid Drömmarnas hus.

  • 4009552107.jpg
    4009552107.jpg
  • 1639718219.jpg
    1639718219.jpg
  • 1557935355.jpg
    1557935355.jpg