Rätt temperatur – 20 grader

26 oktober 2011 Nu är så gott som samtliga nya element och ventilationshus monterade och injusterade. Det betyder att systemet är inställt så att temperaturen i lägenheterna ska vara 20-21 grader. I praktiken innebär det en sänkning av temperaturen i lägenheterna. Den sänkningen är grunden i den ekonomiska kalkylen för förnyelsen av Hilda – för Hållbara Hilda.

Värmen kostar mest

Värmekostnaden är den största enskilda utgiftsposten i Hildas driftbudget – cirka 7 miljoner kronor per år..

Redan förra året, trots extremt sträng vinter, gjorde det nya ventilations- och värmesystemet att kostnaderna sjönk med cirka 500 000 kronor.

I full drift blir besparingen ännu större vilket också är syftet med den omfattande investeringen i nya ventilationshus, nya element och nya undercentraler.

Gamla dyra element

Tidigare, med den gamla ventilationen och de gamla elementen, var temperaturen i lägenheterna 24–26 grader.

Nu i det nya systemet ska temperaturen alltså vara 20-21 grader. Det betyder att om temperaturen i lägenheten är rätt så kommer elementen och rören till elementen att vara kalla.

Nya smarta element

Tekniskt fungerar det så att från de nya ventilationshusen strömmar förvärmd luft som håller 18 grader in i lägenheterna. Luften kommer via tilluftsventilerna som är placerade under elementen.

Beroende på verksamheten i lägenheten med matlagning, levande ljus, tända lampor och människor så tillförs ytterligare värme "naturligt".

Räcker inte det tillskottet – till exempel om utetemperaturen är extremt låg – för att höja den 18-gradiga inluften till 21–22 grader sätter de termostatstyrda elementen igång och tillför den extra värme som krävs för att få rätt innetemperatur.

Ingen värme till kråkorna

Därmed kan det också kännas svalt i lägenheten om man går omkring enbart iförd shorts och t-shirt. Och även dragigt om balkongdörren står öppen under den kalla årstiden. Med den tidigare "normaltemperaturen" har värmen vädrats ut till kråkorna.

20 grader varmt inne är den temperatur som Hildas medlemmar beslut om, och som är grunden för att få ekonomi i förnyelsen med stambyten och badrumsrenoveringar.



  • Fjärrvärmen tas emot i nya effektiva undercentraler.
    Fjärrvärmen tas emot i nya effektiva undercentraler.
  • 2974747377.jpg
    2974747377.jpg