Inget matfett i avloppet!

12 september 2016 Antalet stopp i våra köksavlopp har gått upp betydligt de senaste åren. Detta kan leda till tråkiga översvämningar och dyra insatser av spolarfirmor. Det finns flera anledningar till stoppen men en är att vi sköljer ned matfett i avloppet.

Problemet med matfett i avloppet är att när fettet kallnar blir det tjockt. Tänk bara på margarin, smör eller djurfett så är det lätt att förstå, men även olja ställer till problem. För oss känns det bra att bli av med fettet i avloppet, men problemen kommer längre ned då fettet klumpar ihop sig och skapar proppar som blockerar allt. Även om vi lyckas skölja ut matfettet genom våra ledningar så ställer det till problem i reningsverken där det är svårt att få bort fettet ur vattnet.

Vad är lösningen då? Helt enkelt att fettet inte töms ut i avloppet alls. Är det inte mycket fett så kan man låta det kallna och sen torka ut det med hushållspapper och slänga det i restavfallet. Är det mycket, till exempel matolja, låter man oljan svalna och häller den sen i en plastflaska som slängs i restavfallet. Restavfallet eldas ju upp så matfettet blir på så vis till nytta genom att energin utvinns.

Låt oss tillsammans försöka få ned antalet stopp så sparar föreningen mycket pengar och problem!

  • Matfett bildar proppar
    Matfett bildar proppar
  • Fettpropp i ett avlopp
    Fettpropp i ett avlopp
  • Gör så här i stället!
    Gör så här i stället!