Undvik julens brandrisker

17 december 2013 December till februari är den period på året då det inträffar flest bränder i bostäder i Sverige. I december är antalet bränder 20 procent fler än genomsnittet för övriga månader. Bortglömda levande ljus hör till de främsta orsakerna.

Levande ljus
Du som tänder ett ljus har också ansvar för att det släcks. Ändå är den vanligaste orsaken till ljusbränder att ett tänt ljus lämnats helt utan uppsikt.

Ibland uppstår branden först när ljuset brunnit ner och antänt ljusstaken eller annat brännbart i närheten. Men det förekommer också att ljuset ramlar omkull eller att en gardin fladdrar till och blivit antänd.

När värmeljus brinner smälter ljusmassan allt mer. Mot slutet av brinntiden är all ljusmassa i flytande form. Om veken då lossnar flyter den upp och lägger sig brinnande i hela sin längd på ytan. Värmeutvecklingen blir ännu större och hela smältan kommer upp i sin flampunkt. Faran för brandspridning till omgivningen är uppenbar. Den flytande ljusmassan brinner och värmen kan antända bord, gardiner eller något annat i närheten.

Värmeljus kan också bli förrädiska om du ställer fler värmeljus tätt intill varandra. Det smälta stearinet eller paraffinet kan ta eld och bilda en mindre explosion med en brand som följd.

Om du trots allt ställt flera tända värmeljus på ett fat - Blås ALDRIG ut dem ovanifrån. Hett stearin eller paraffin kan antändas och bilda en mindre explosion och du kan bränna dig eller starta en brand.

Blås försiktigt ut värmeljusen från sidan eller använd en ljussläckare.

Spisen är största brandrisken i köket

I köket är det spisen som som orsakar flest bränder. Förebygg bränder genom att hålla rent från brännbart material på och runt om spisen. Rengör också spisfläkten då och då.
Hur uppstår bränder vid spisen?

En vanlig orsak är bortglömda spisplattor. Då kan bränder uppstå på flera olika sätt.

Fett i spisfläkten
Spisbränder kan uppstå när värmen från en bortglömd spisplatta eller kastrull smälter fettet i spisfläkten. När fettet droppar ner börjar det brinna. Fettet i köksfläkten tar eld och branden kan utveckla sig mycket snabbt.

Kokkärl eller mat som glöms på spisen - "torrkokning"
Ett tomt kokkärl, eller med mat i som glöms bort på en påslagen platta kan börja brinna. Detta kallas för "torrkokning".

Var noga med att kontrollera så att spisen inte glöms bort påslagen samt att barn eller husdjur inte råkat komma åt reglagen. När värmen i kokkärlen blivit tillräckligt hög och vätskan i kokkärlet förångats kan det ta eld. Branden i kokkärlet kan sedan lätt sprida sig upp i fläkten och vidare därifrån.
En spisvakt mot glömd spis

En "spisvakt" är ett bra hjälpmedel om man är orolig för att glömma en påslagen spis. Det finns olika typer av spisvakter, det kan t.ex. vara en typ av timer som stänger av spisen efter en stund, eller en detektor som bryter strömmen om det blir för varmt.

Gör ren ugnen
Se också till att hålla ugnen ren från matrester, även dessa kan ta eld.
Så här gör du vid liten brand