Källsortering

På denna sida hittar du information som gör det enklare att veta vad du slänger var. Avfall är en resurs som kan göra nytta många gånger. Papper kan återvinnas upp till sju gånger utan att kvaliteten försämras. Glasflaskor, konservburkar och kaviartuber kan återvinnas hur många gånger som helst. Matavfall blir biogas och biogödsel. Vi har alla ett ansvar för jordens resurser. Det som hamnar i restavfallet brinner bara en gång, men det som återvinns får flera nya liv.

Bilder och delar av text är lånat från VA SYD. 

Detta sorterar vi i miljöstationerna 

Restavfall

 

Paketeras i en platspåse precis som vanligt. Kattsand, blöjor, bindor, kuvert, tops, tamponger, diskborstar, tandborstar, trasigt porslin, fimpar och snus, dammsugarpåsar, engångsrakhyvlar, disktrasor, svampar, plåster, vinkorkar, kulspetspennor, ljusstumpar och CD-skivor.

Matavfall 

 

Lägg det i en matavfallspåse av papper. Frukt- och potatisskal, avocadoskal och kärna, lökskal, äggskal, kaffefilter, tepåsar, fisk- och skaldjursrens och köttben.

Detta sorterar vi i miljöhusen

Plastförpackningar

Både mjuk- och hårdplast, frigolit, bubbelplast, medicinkartor, flaskor, plastlock, plastburkar, fruktnät, tråg, plasttuber, bag-in-box-påsar, refill, tvålförpackningar och roll-on.

Metallförpackningar

Konservburkar, kapsyler, metallock, metallclips, metalltuber och aluminiumfolie.

Tidningar

Tidningar, magasin, veckotidningar, reklam, broschyrer, kataloger, rit- och skrivpapper och pocketböcker.

Pappersförpackningar

Wellpapp, pastapaket, flingpaket, pappmuggar, mjölkpaket, toarullar, hushållspappersrullar, äggkartonger, teförpackningar, skokartonger, engångstallrikar, vadderade kuvert och papperskassar.

Färgat glas

Färgade glasflaskor och glasburkar.

Ofärgat glas

Färgade glasflaskor och glasburkar

Lampor

Lågenergilampor, ledlampor, halogenlampor och glödlampor

Batterier

Stavbatterier, fyrkantiga batterier och knappcellsbatterier.

Småelektronik

Eltandborste, rakapparat, mobiltelefon, fjärrkontroll, laddsladd till mobilen, hörlurar, liten batteridriven leksak, brandvarnare och datormus.

Farligt avfall och rester från renovering

Farligt avfall är extra viktigt att sortera rätt. Till farligt avfall räknas allt som innehåller eller består av ämnen med farliga egenskaper. Det kan till exempel röra sig om ämnen som är giftiga eller brandfarliga. Exempelvis rester av färg, rengöringsmedel och läkemedel. Detta lämnar du på återvinningscentralen eller till Farligt avfall-bilen.

Textilier

Kläder, accessoarer, skor, lakan, dukar, gardiner, handdukar är du välkommen att lämna på återvinningscentralen.

Vitvaror

Behöver du slänga vitvaror, som kylskåp, är du välkommen att kontakta fastighetsskötaren, eller lämna det på återvinningscentralen.

Grovsopor i containern

Det finns en container på Serenadgatan 54 (vid garagenedfarten) öppen kl. 05-22. 
Här slänger du grovsopor, som möbler, mattor och skummadrasser. OBS! Det får inte slängas däck, elektronik eller soffor/ fåtöljer med fjäderbotten samt resårmadrasser i containern. 

Hanteringsavgift

Vid felsortering av sopor och/eller avfall har föreningen rätt att ta ut en hanteringsavgift upp till 1 500 kr. Att ställa sopor och avfall utanför container, miljöhus och miljöstation räknas som felsortering då detta måste hanteras utöver normal sophämtning. 

Stort tack för att du sorterar! 

Tillsammans hjälps vi åt, för en bättre miljö och för att hålla nere kostnaden för vår avfallshantering.

Hur ska jag sortera?

På VA SYDs hemsida finns matnyttig info om hur du sorterar rätt.