Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Därför är det smart att bospara

12 mars 2020 Kanske vill du ha den nybyggda bostadsrätten med bäst utsikt? Då lönar det sig att ha bosparat hos HSB. Men visste du att bosparpoängen även ger förtur till hyresrätter – i Malmö och övriga Sverige?
Att skaffa bostad idag är inte alltid det enklaste. Ett bra sätt att förbereda sig kan vara att bospara.
 
– Den som börjar redan när barnen är små har en bättre grund att stå på och hinner samla fler poäng. Men man kan börja bospara när som helst, det är bättre med några poäng än inga alls, säger Maria Nordlund, medlemsutvecklare hos HSB Malmö.
Vad många inte vet är att ett bosparande hos HSB ger dubbla förturer. Du kan använda poängen till nybyggda lägenheter i hela Sverige, men också för att få förtur till en hyresrätt.
 
– Här i Malmöområdet har HSB 2 200 hyresrätter. Vi har köpt på oss fler hyresrätter på senare år och då satsat på hus med mindre lägenheter som passar unga när de ska flytta hemifrån.
Samtidigt är den som bosparat inte bunden till någon ort, poängen gäller i hela Sverige där HSB har totalt 27 000 hyreslägenheter.
 
maria nordlund.jpg
Maria Nordlund tycker bosparande kan vara värt att fundera på oavsett i vilket skede av livet man är och nämner några exempel.
 
– Du kan spara till dina barn eller barnbarn, antingen i deras eller ditt eget namn eftersom det går att överföra poängen. Bosparandet är bra att ha när det är dags att flytta iväg för att jobba eller plugga någon annanstans.
 
– Är du lite äldre så ger bosparandet en större valmöjlighet den dag du säljer villan. Vid försäljning av nyproducerade bostadsrätter så får den med flest poäng välja lägenhet först.
 
– Sen har vi unga som flyttat hemifrån, men som så småningom planerar att skaffa barn och familj och då kommer att behöva en större lägenhet.
 
Idag flyttar vi i genomsnitt elva gånger i livet, fram och tillbaka mellan olika bostadsformer. Hur långt poängen räcker beror på vilken ort man bor på och vad man är ute efter.
 
– En central tvåa kräver till exempel lite fler poäng än en större lägenhet i utkanten av stan, säger Maria Nordlund.
p1NEeA7-EKZnB5195eXM_AbJSlE.jpg
Hur mycket man behöver spara är därför svårt att säga. För varje sparad hundralapp får du en poäng och det går att få maximalt fem poäng per månad – alltså som mest 60 poäng på ett år.
 
– Men du får spara hur mycket pengar du vill, och det finns olika former av sparande att välja mellan, säger Maria Nordlund.
 
I HSB Malmö är det cirka 8 000 av de 50 000 medlemmarna som bosparar.

Jag vill börja bospara