Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Samverkan för en tryggare framtid

12 mars 2020 Sofielund var ett av landets mest negativt omskrivna områden. Men nära samarbete mellan fastighetsägare, kommun, boende och polis har ändrat bilden – tryggheten har ökat och brottsligheten minskat. Nu sprids modellen till Möllevången och HSB är även den här gången med från start.

Hjalmar-Falck.jpgFrån kontoret vid Nobelvägen leder Hjalmar Falck verksamheten i Fastighetsägare BID Sofielund. BID står för Business Improvement Districts. Stolt visar han på det senaste kvittot på initiativets framgångar: I december fick
BID Sofielund som Sveriges representant ta emot European Prevention Award.
– Fjorton länder tävlade och vi vann första pris. Det är väldigt hedrande.

Hjalmar Falck menar att priset betyder mer än hedern, prischecken och chansen att prata brottsförebyggande arbete inför EU-kommissionen.
– De seriösa fastighetsägarna stärks, det visar att deras arbete har betydelse. Fastighetsägarna är nyckelfaktorn i all områdesutveckling.

För tio år sedan var kvarteren kring Sevedsplan och Rasmusgatan ett av landets mest omtalade områden, i negativa ordalag. På initiativ av branschorganisationen Fastighetsägarna Syd drog Hjalmar Falck, då områdeskoordinator på Malmö stad, igång ett arbete för att få bukt med kriminaliteten, öka tryggheten och göra området attraktivt.
– Vi hittade många rena slumvärdar, verkligen dåliga fastighetsägare som hade katastroflägenheter med mögel och råttor, minns han.

Redan från början bedrevs arbetet i samverkan med polisen och forskare från dåvarande Malmö högskola, numera Malmö universitet. 2014 formaliserades verksamheten i föreningen Fastighetsägare BID Sofielund som idag har närmare femtio medlemmar: fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, två byalag, lokala företag och verksamheter.
– Detta är inget projekt, vi använder inte det ordet! Det är en långsiktig process, det kommer att ta tio till femton år innan vi ser stora förändringar, och alla måste vara beredda att vara med på resan minst så länge, understryker Hjalmar Falck.

Syftet är att skapa ett område som människor vill bo kvar i och känner sig stolta över. Rent och snyggt, ordning och reda samt tillit och långsiktighet är ledorden. Skadegörelse och öppen droghandel ska bort. Nedgångna fastigheter ska renoveras, på ett sätt anpassat till de boende.
– Vi har haft en 25-procentig omflyttning i Sofielund, vi vill ha ner den till sju-åtta procent. Det gör vi inte genom att höja hyrorna, vi vill ju att folk ska bo kvar, säger Hjalmar Falck och tillägger:
– Det blir en win-win-situation, trivs man tar man också ansvar för området. Då minskar kostnaderna för skadegörelse och fastighetsvärdena ökar.

Tvångsförvaltning av nedgångna hyreshus, egen städpatrull, sanering av klotter, byte av trasiga fönster och dörrar, trygghetscertifiering av fastighetsägare samt samarbete med polis och andra myndigheter för att stänga svartklubbar har varit några av åtgärderna.

Freddy-Nilsson.jpgKommunpolisen Freddy Nilsson beskriver arbetet som väldigt lyckat och framgångsrikt.
– För tio år sedan var det slumfastigheter i stora delar, rent förfall, och vi från polisen hade inte sällan svårigheter att göra vårt jobb. Den som såg Seved då och idag tar en promenad genom området … ingen kan säga att det inte är en väldigt stor skillnad till det bättre.

Trygghetsmätningar visar att förtroendet för polisen och andra myndigheter har ökat. Samtidigt har brottsligheten minskat.
– Just samverkansformen gör det här så intressant. Alla har sin del av ansvaret för hur det ser ut i ett område, säger Freddy Nilsson.

Business Improvement Districts (BID) är en amerikansk modell för områdesutveckling och samverkan mellan fastighetsägare. På Sofielund drivs arbetet i föreningsform, där BID också står för Boende, Integration och Delaktighet.

HSB Malmö har inga egna fastigheter i Sofielund men har varit engagerat i BID Sofielund ända sedan starten. Vd Michael Carlsson sitter i föreningens styrelse.
– Man måste engagera sig i alla delar av staden, inte bara i områden där man har egna intressen. De utmaningar som finns i ett område påverkar även andra
stadsdelar, säger han och fortsätter:
– Det här är en intressant modell för långsiktiga lösningar. Jag tror på hela konceptet och det har ju visat sig att det fungerar.

Och nu sprids konceptet vidare. I januari höll BID Möllevången ett första informationsmöte för fastighetsägare och lokala företagare.
– Nu handlar det mycket om medlemsvärvning. Men vi känner att vi kommer att kunna dra nytta av det arbete vi gjort med Sofielund. I första hand ska vi skapa trygga och säkra
miljöer, så får resten komma efterhand, säger Hjalmar Falck.

Michael Carlsson sitter i styrelsen även i BID Möllevången. Den nya föreningen omfattar Möllevången, Rådmansvången, Södervärn, Triangeln och sjukhusområdet, ett område där HSB har flera hyresfastigheter men också fler brf:er än inom BID Sofielund.
– Området är större och det finns skillnader, men modellen och strukturen för arbetet kan kopieras rakt av, säger Michael Carlsson.

HSB Malmö kommer inte att minska engagemanget i de båda BID-föreningarna framöver, snarare öka det, lovar Michael Carlsson.
– Målet är att skapa trygghet och det viktigaste är att få till ett engagemang bland de boende. Därför vill vi gärna att även bostadsrättsföreningarna i området blir medlemmar. 

Sevedsplan.jpgEtt exempel på skapande av trygga miljöer är Nobeltunneln i Sofielund, som målats av skolelever.

Fastighetsägare BID Sofielund

  • Ideell förening för fastighetsägare, företag, verksamheter, bostadsrättsföreningar, byalag och andra intressenter i Sofielund.
  • Verksamheten finansieras primärt med avgifter från medlemmarna, där den största delen kommer från fastighetsägarna, och stöd från Malmö stad.
  • Området omfattar Norra och Södra Sofielund, Sofielunds industriområde samt Annelund och Lönngården. Det avgränsas av Ystadvägen, Nobelvägen, Amiralsgatan och Lönngatan, och längs industriområdet av järnvägen.
  • BID-modellen kommer från USA och Kanada, och förkortningen står för Business Improvement District. I Malmömodellen står bokstäverna samtidigt för Boende, Integration och Delaktighet.
  • Syftet är att genom samverkan mellan fastighetsägare, myndigheter, lokala verksamheter, akademin och boende öka tryggheten samt minska brottslighet, skadegörelse och nedskräpning.