Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Dags att studera i höst? Så hittar du rätt bostad för dig

Grattis, du har blivit antagen till en utbildning! Efter att den initiala glädjen lagt sig brukar den första frågan vara: ”Men var ska jag bo?”
Ung tjej med skateboard under armen, går ner för trappa.

Att börja studera och flytta hemifrån är en stor milstolpe i livet, men det kan också kännas stressande att inte veta om man hittar en bostad. Tillgången på de eftertraktade studentbostäderna är trots allt begränsad.

Men det finns andra boendealternativ för dig som ska slå ner bopålarna på annan ort. Du kan till exempel köpa eller hyra en bostad, bo i andra hand eller tillsammans med andra.

Som Sveriges största bostadskooperation har HSB bostäder på studieorter över hela landet. Idag finns runt 26 000 hyresrätter och närmare 350 000 befintliga bostadsrättslägenheter i HSBs bostadsbestånd. Dessutom projekterar och bygger HSB nya bostäder varje år. Ett exempel är HSB brf Normann som ligger i studentstaden Uppsala. Här kan du bo i ljusa, fina lägenheter och dela på kostnaden för lägenhetsköpet med HSB Dela.

Bo i bostadsrätt till halva priset med HSB Dela

Som ung kan det vara svårt att få ihop kontantinsatsen till den första egna bostaden. Genom HSB Dela kan du mellan 18 och 29 år köpa och äga din bostad. HSB Dela innebär att du delar lägenhetsköpet med HSB: du köper ena halvan och HSB den andra. Du betalar bara kontantinsats för den del du köper, det vill säga halva. Ni tecknar gemensamt ett samäganderättsavtal för bostadsrätten där rättigheter och skyldigheter beskrivs. Tänk på att du behöver bli bosparare i HSB för att kunna köpa en HSB Dela-bostad. 

Med HSBs Trygghetsförsäkring får du dessutom ett extra tryggt och bra köp – även i tider då marknaden svajar. Och du köper alltid din bostad till ett fast pris.

Bosparare har förtur till HSBs bostäder

Här kan du leta efter de HSB-bostäder som är lediga just nu – både nya bostadsrätter och hyresrätter.

Tänk på att du som är bosparare har förtur till HSBs bostäder. Hur långt dina bosparpoäng räcker beror på vara du vill bo och vad du är ute efter. Läs mer om HSBs bosparande och se vad du får för dina bosparpoäng på olika orter.

Var vänlig att tillåta marknadsföring-cookies för att titta på denna video.

Få koll på olika sätt att bo

Det finns flera boendeformer som kan passa dig som ska börja studera. Här reder vi ut vad som skiljer dem åt.

Hyresrätt

Hyresrätt innebär att du hyr din bostad och du behöver inte gå in med någon egen insats. Däremot tittar hyresvärden på om dina inkomster räcker till i förhållande till månadshyran. Det är hyresvärden som står för underhållet av bostaden. Till exempel om kylen går sönder eller om det behövs nya tapeter. Det finns både allmännyttiga (kommunala bostadsföretag) och privata hyresvärdar. Läs mer om att bo i hyresrätt.

Bostadsrätt

Att ha köpt en bostadsrätt betyder inte att du äger den. Du äger faktiskt bara rätten att bo i den. Du är med i en ekonomisk förening och äger huset tillsammans med dina grannar. Du betalar en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Läs mer om att bo i bostadsrätt.

Nybyggd bostadsrätt

Alla hus har såklart varit nya någon gång. Men en ny byggd bostadsrätt köper du ofta på ritning innan huset är färdigbyggt. En intressant sak är att nyproduktion säljs till fast pris utan budgivning. Läs mer om att köpa bostad.

Hyra i andra hand

Att hyra i andra hand betyder att du hyr en bostad från någon som antingen äger en bostadsrätt eller från någon som hyr en lägenhet med ett förstahandskontrakt. För att hyra en bostad i andra hand bör du upprätta ett skriftligt kontrakt med den som hyr ut bostaden. I kontraktet bör det stå vad som ingår, vad bostaden kostar och under vilken tidsperiod du hyr. Den som hyr ut måste i sin tur ha ett godkännande från sin bostadsrättsförenings styrelse eller sin hyresvärd. Här berättar vi mer om vad som är viktigt att tänka på.

Inneboende

Att vara inneboende innebär att du hyr en del av någons bostad samtidigt som personen du hyr av bor i den övriga bostaden. Du hyr kanske ett rum eller en del av en lägenhet eller ett hus. Tänk på att komma väl överens med personen du är inneboende hos.

Kollektiv och coliving

Kollektiv innebär att ni bor flera i samma bostad och delar på gemensamma ytor och utrustning. Det är vanligt att dela kök, badrum, vardagsrum och tvättstuga. Det är ett socialt boende och ofta delar man på uppgifter som städning och matlagning. Sover gör du i det privata utrymmet. Du betalar en hyra till kollektivet för att bo. Coliving är en nyare typ av boende som skiljer sig från kollektiv. Här bor du i en egen mindre lägenhet och har tillgång till större gemensamma ytor.

Bospara till första egna bostaden

Upptäck HSB Bospar – ett smart sätt att spara till och köpa bostad där du också får förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.