HSB BRF Åttan börjar ta ut avgift på andrahandsuthyrningar från 1 oktober 2015

26 juli 2015 Under 2014 beslutade Sveriges Riksdag att öka tillgången på bostäder genom att förenkla och utvidga möjligheterna för bland annat bostadsrättsinnehavare att hyra ut sina bostadsrätter i andra hand. Som en del av denna förenkling, och den förmodade ökning av antalet andrahandsuthyrningar, så tillåts bostadsrättsföreningar att ta ut en avgift av bostadsrättsinnehavaren för att täcka upp för det extra arbete andrahandsuthyrningar medför för föreningarna. Bostadsrättsföreningarna tillåts ta ut en avgift motsvarande 10% av prisbasbeloppet per år, som är 44 500kr för 2015. Detta motsvarar en extra avgift på 370 kr/månad för bostadsrättsinnehavaren.

Länk till aktuella basbelopp

För att vår förening, HSB BRF Åttan, skulle kunna börja ta ut denna avgift var vi tvungna att ändra och uppdatera våra stadgar. De uppdaterade stadgarna godkändes vid två på varandra följande stämmor under tidiga våren 2015.

 Styrelsen har beslutat börja ta ut en avgift på andrahandsuthyrningar från den 1 oktober 2015. Avgiften kommer att tas ut på alla nya andrahandsuthyrningar efter 1 oktober 2015 resp förlängningar av andrahandsuthyrningar efter 1 oktober 2015. Denna avgift kommer uppgå till 10% av prisbasbeloppet på årsbasis och kommer tas ut på månadsbasis. Bostadsrättsinnehavare har möjlighet att lägga på denna extra avgift ovanpå den hyra som bostadsrättsinnehavaren tar ut av andrahandshyraren utan att hyran anses vara oskälig.

Länk till bra allmän information

Styrelsen vill även passa på att betona det viktiga i att alla bostadsrättsinnehavare som kommer hyra ut sina bostadsrätter i andra hand verkligen registrerar detta hos styrelsen. Dels för att föreningen behöver hålla uppdaterade register på vilka personer som bor i vilka lägenheter, men även för att bostadsrättsinnehavarna själva inte skall råka ut för problem längre fram. Som framgår i artikeln som länkas ovan kan det i värsta fall få stora konsekvenser  för bostadsrättsinnehavaren om en andrahandsuthyrning inte registreras och godkänns av styrelsen. Förutom risken att hamna efter med månadsavgiften enligt ovan så behöver andrahandsuthyrningen vara registrerad hos styrelsen tex om en lägenhetsskada blir ett försäkringsärende eller om kronofogdemyndigheten vill göra en utmätning. Det finns två blanketter att fylla i inför en andrahandsuthyrning, båda finns längre ner på hemsidan.