Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Depå – fondsparande till dig eller dina barn

Ett fondsparande passar dig som är beredd att ta en högre risk i utbyte mot möjlighet till högre avkastning på dina pengar. Kom ihåg att du behåller dina bosparpoäng oavsett om ditt fondsparande ökar eller minskar i värde. Tips! Nu erbjuder vi även fondsparande i investeringssparkonto (ISK) till våra bosparare.

Varför ska jag bospara i fonder?

  • Möjlighet till högre avkastning jämfört med ett sparkonto.
  • Du behåller dina bosparpoäng oavsett om ditt fondsparande ökar eller minskar i värde.
  • Enkelt att spara i utvalda fonder med olika risknivå och avkastningspotential.
  • Du kan välja fonder med hållbarhetstema inom klimat och vatten.

När du öppnar ett HSB Bosparkonto, kan du också öppna en HSB Depå för fondsparande och välja mellan olika fonder. Vi erbjuder även fondsparande i investeringssparkonto (ISK).

Genom att månadsspara i fonder kan du få en jämnare värdeutveckling över tid, då du sprider ut risken att köpa vid ”fel tillfälle”, du köper nämligen fondandelar både i uppgång och i nedgång.

Vanliga frågor och svar om fondsparande

Vad är en fond?

En fond är en samling av aktier eller andra värdepapper som ägs av dem som placerar pengar i fonden. Investeringar som fonden gör kan gå med vinst. Genom att spara i fonder kan du få ta del av vinsten, den så kallade avkastningen.

Kan jag fondspara till mitt barn?

Ja självklart. Efter att ditt barn har blivit kund hos oss kan du beställa ett fondsparande (HSB Depå) till barnet via webbformulär på Danske Banks webbplats. Du kan också fondspara i investeringssparkonto (HSB ISK) till ditt barn. Kontakta Danske Banks kundservice för att öppna ett HSB ISK åt ditt barn på telefon 0752-48 45 42. 

Vad är skillnaden mellan att fondspara i Depå och ISK?

Det finns två sätt att fondspara inom bosparandet och skillnaden mellan dessa sparformer är framförallt hur de beskattas. Fonder i en HSB Depå beskattas med 30 procent av reavinsten vid försäljningstillfället medan ett HSB Investeringssparkonto (ISK) schablonbeskattas årligen under hela innehavstiden.

En annan skillnad är att du som fondsparar i HSB Depå själv behöver ta upp dina affärer i din deklaration, medan det sker automatiskt för dig som sparar i HSB ISK.

Även uppräkningen av bosparpoäng skiljer sig åt. När du sparar i depå sker den via ditt HSB Bosparkonto. När du sparar i ISK sker poänguppräkningen via ditt HSB ISK Likvid-konto.

Kan jag spara i fonder och på sparkonto på samma gång?

Ja det går utmärkt. Du väljer själv hur mycket av ditt bosparande som du har på ditt sparkonto eller placerat i fonder.

Hur fungerar det att samla poäng med en HSB Depå?

Vårt HSB Bosparkonto är utgångspunkten för ditt bosparande för samtliga sparformer förutom för HSB ISK. Det är här dina poäng beräknas. Det innebär att du sätter in pengar via ditt HSB Bosparkonto och sedan överför dem till din depå för fondsparande. På så vis känner vårt system av hur många poäng du ska få. För HSB ISK är det HSB ISK Likvidkonto som sparandet ska ske via. Läs mer om hur bosparpoängen fungerar.

Mitt fondsparande ökar i värde – påverkar det bosparpoängen?

Nej, bosparpoängen påverkas enbart av en värdeökning om du väljer att sälja hela fondinnehavet. Om du väljer att sälja alla dina fonder hanteras den eventuella vinsten som ett så kallat överskottssparande. Det innebär att vinsten omvandlas till poäng i ditt kommande sparande och gäller i de fall du inte bosparar den maximala summan om 500 kronor per månad, motsvarande fem bosparpoäng på bosparkontot.

Fonder som ingår i HSB Bospar

Vilka fonder passar mig bäst?

När du väljer fond eller fonder är det viktigt att tänka på tidshorisonten för ditt sparande, det vill säga när du förväntar dig att använda pengarna, och hur stor risk du är villig att ta.

Se Danske Banks video om hur du kan tänka kring val av fonder.

Aktiefond eller räntefond?

Välj fond beroende på hur stor risk du är villig att ta med ditt sparande. Generellt sett har räntefonder lägre risk än aktiefonder. En räntefond investerar i räntebärande papper så som statsskuldväxlar, medan en aktiefond till största del består av aktier där avkastningen bestäms av aktiernas utveckling. Sparande i aktiefonder passar dig som kan ta en hög risk mot möjligheten att få bra utdelning om börsen går upp.

Aktiv eller passiv förvaltning?

En aktivt förvaltad fond kostar oftast lite mer än en passivt förvaltad fond. Det beror på att den aktiva fonden har en fondförvaltare med uppgift att köpa och sälja av specifika aktier. Fondförvaltarens uppdrag är att försöka prestera bättre än genomsnittet.

Indexfond

Till skillnad från en aktivt förvaltad fond har en indexfond ingen förvaltare som köper och säljer av aktier. Den är därmed passivt förvaltad och kan ha lägre fondavgifter. En indexfond följer ett index, till exempel de 30 mest köpta och sålda aktierna på Stockholmsbörsen. När det går bra för dessa bolag på börsen, stiger fonden i värde.

Fonder med fokus på hållbarhet

Fondernas hållbarhetsprofil är en annan viktig aspekt att ta ställning till när du väljer fonder. HSB Bospar erbjuder två fonder med ett extra tydligt hållbarhetsfokus, där investeringar sker i bolag för att förbättra inom områdena vatten och klimat.

BNP Paribas Funds Aqua Classic

Investerar i bolag som medverkar till att säkerställa och förbättra vattenförsörjningen i hela världen. Det är ett intressant ekonomisk tillväxtområde, som också kan hjälpa miljontals människor till ett bättre liv.

Global aktiefond som investerar i noterade bolag inom temat vatten, bland annat vattenförsörjning, infrastruktur för vatten och vattenrening, samt effektiviteten i vattenanvändningen.

BNP Paribas Funds Climate Impact

Hållbara lösningar för klimatet och miljön är ett globalt tillväxtområde där det finns möjligheter för oss som investerare att göra en skillnad. Aktiefonden BNP Paribas Climate Impact investerar i bolag som aktivt bidrar till en grön omställning.

Global aktiefond som investerar i börsnoterade bolag inom temat klimat och miljö indelat i fyra huvudområden: ny energi, vatten, återvinning av avfall och resurser samt hållbara livsmedel, jordbruk och skogsbruk.

Hållbara investeringar

För HSB är hållbarhetsfrågor centrala och vi har granskat HSB Bospar-fondernas hållbarhetsarbete. Samtliga fondförvaltare för de aktivt förvaltade fonderna integrerar hållbarhetsaspekter i deras investeringsprocesser. De passivt förvaltade indexfonderna är förhindrade att göra vissa investeringar som inte är hållbara.

Vår samarbetspartner Danske Bank analyserar miljö, socialt ansvar, bolagsstyrning och finansiella faktorer för att få en bättre förståelse om företagen de investerar i. Det här arbetet är en sjävklar del i Danske Banks processer, produkter och rekommendationer och kallas för ESG Inside.

Se videon eller läs mer om hur Danske Bank jobbar med hållbara investeringar.

Ta första steget mot ditt drömboende!

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank

Kontosparandet omfattas av insättningsgaranti upp till 1 050 000 kronor. Läs mer här.

Här kan du också läsa mer om vår personuppgiftspolicy och våra bosparregler.