Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fondspara i ISK till ditt drömboende

Ett HSB investeringssparkonto (ISK) gör det enklare att handla med fonder och passar dig som ska spara långsiktigt till en bostad. Oavsett hur fonderna går, behåller du dina bosparpoäng som ger förtur till HSBs nybyggda bostäder och hyresrätter över hela landet.

Varför ska jag fondspara i HSB investeringssparkonto (ISK)?

  • Möjlighet till högre avkastning.
  • Årlig schablonskatt men ingen skatt på vinsten.
  • Du behöver inte deklarera till Skatteverket.
  • Behåll dina bosparpoäng oavsett hur fonderna går.

ISK – så fungerar det

Genom att fondspara i HSB investeringssparkonto (ISK) köper och säljer du fonder utan att behöva deklarera till Skatteverket. Istället för att betala 30 procent i skatt när du säljer fonder med vinst, betalar du en årlig schablonskattskatt på kapitalet varje år – oavsett om dina fonder ökat eller minskat i värde. Kom ihåg att du behåller dina bosparpoäng som ger förtur till HSBs bostäder, oavsett hur fonderna går.

Se vilka fonder som ingår i HSB Bospar. Fondutbudet gäller både för HSB Depå och HSB ISK

Vanliga frågor och svar om ISK

Vad är skillnaden mellan att fondspara i HSB Depå och ett HSB ISK?

Det finns två sätt att fondspara inom bosparandet och skillnaden mellan dessa sparformer är framförallt hur de beskattas. Fonder i en HSB Depå beskattas med 30 procent av reavinsten vid försäljningstillfället medan ett HSB ISK schablonbeskattas årligen under hela innehavstiden.

En annan skillnad är att du som fondsparar i HSB Depå själv behöver ta upp dina affärer i din deklaration, medan det sker automatiskt för dig som sparar i HSB ISK.

Även uppräkningen av bosparpoäng skiljer sig åt. När du sparar i depå sker den via ditt HSB Bosparkonto. När du sparar i ISK sker poänguppräkningen via ditt HSB ISK Likvid-konto.

Kan jag spara till barn i ett HSB ISK?

Ja, det går bra. Om du ska öppna ett helt nytt bosparande börjar du med att ansöka om ett HSB Bospar för barn och ungdomar här. Om du redan har ett bosparande till barnet, kontaktar du Danske Banks kundservice för hjälp med att komma igång med ett sparande i HSB ISK på telefon 0752-48 45 42.

Kan jag ha flera ISK-konton?

Nej, inom HSB Bospar så kan du endast ha ett HSB ISK. Däremot finns möjlighet att öppna ISK utanför ditt bosparande men det genererar då inte några bosparpoäng.

Två unga kvinnor bär flyttkartonger och stor krukväxt in i bostadshus

Kom igång med ISK

För att börja fondspara i ISK måste du först öppna ett HSB Bosparkonto. Därefter kan du öppna ett HSB investeringssparkonto (ISK) enligt följande steg:

  1. Logga in med BankID hos Danske Bank
  2. Öppna HSB ISK-konto
  3. Välj fonder
  4. Skapa månadsöverföring

Vill du veta mer? Besök Danske Banks webbplats och ta del av kom-igång-guider.

Om du bosparar åt barn vänder du dig till Danske Banks kundservice för att komma igång med ISK på telefon: 0752-48 45 42.

Tips!

Genom att månadsspara i fonder kan du få en jämnare värdeutveckling över tid, då du sprider ut risken att köpa vid ”fel tillfälle”, du köper nämligen fondandelar både i uppgång och i nedgång. Se Danske Banks video om månaddssparande och engångsinsättningar.

Läs mer om att bospara i fonder.

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank

Kontosparandet omfattas av insättningsgaranti upp till 1 050 000 kronor. Läs mer här.

Här kan du också läsa mer om vår personuppgiftspolicy och våra bosparregler.