Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så skapar du bättre energieffektivitet

06 mars 2020 Hur man ökar energieffektiviteten i bostadsrättsföreningen är en fråga som många styrelser har på sin agenda. HSB Göteborg delar därför med sig av några konkreta åtgärder som kan göras för att komma igång med arbetet.

Värmeanläggningen
Säkerställ att hela värmeanläggningen är rätt injusterad och att den har korrekt inställd varmvattencirkulation, VVC. När man öppnar kranen ska det inte ta för lång tid innan vattnet blir varmt. Samtidigt bör returtemperaturen i den samma inte vara för hög. Får man en balans mellan dessa finns energi och pengar att spara.

Se över belysningen
Vid byte av belysning i byggnadens gemensamma utrymmen bör man överväga att installera närvarostyrd belysning så att inte ljuset står på i onödan i tvättstuga, källare och på vinden. Eller sådan som släcks automatiskt efter en viss tid. Givetvis är det energieffektiva LED-lampor som rekommenderas.

Maskiner i tvättstugan
Se över maskinerna i den gemensamma tvättstugan. Har föreningen maskiner som är över 20 år gamla finns det mycket energi att spara på att byta till nya, som är mer energisnåla.

Individuell mätning och debitering
Inför IMD, individuell mätning och debitering. Du slår troligtvis inte upp ett bad varje dag efter jobbet när du betalar för faktisk förbrukning av till exempel varmvatten. Man blir mer medveten och tänker på ett annat sätt.

Gemensamma lokaler
Se över gemensamma lokaler och ha till exempel inte onödigt hög temperatur i trapphusen eller liknande utrymmen.

På längre sikt
Ur ett större hållbarhetsperspektiv bör bostadsrättsföreningar fundera över helheten och sträva efter att kunna leva ett mer hållbart liv, som att tillhandahålla laddstolpar för elbilen och möjlighet för medlemmar att förvara elcykeln i ett låst och säkert utrymme.