Lagändring ger stadgeändring

10 december 2014 Bostadsrättslagen ändrades 1 juli 2014. Bland annat har den nya lagen generösare regler för att hyra ut bostadsrätt i andra hand. Är bostaden svårsåld på en kärv marknad har det blivit tillåtet att hyra ut lägenheten istället för att tvingas sälja med förlust.

Den nya lagen gör det tillåtet att hyra ut bostadsrätten till ”närstående”. Tidigare var det bara ok att hyra ut till egna barn. Kom ihåg att det fortfarande krävs att styrelsen godkänner andrahandsuthyrningen. Blankett för att ansöka om uthyrning i andra hand finns att ladda ner längst ner på sidan.

Den lagreglerade andrahandsuthyrningen påverkar inte brf Munkhättans stadgar. Däremot måste stadgan kompletteras för att föreningen ska ha möjlighet att ta ut avgift från den bostadsrättshavare som hyr ut i andra hand.

Avgiften får högst vara tio procent av prisbasbeloppet. Det aktuella beloppet gör att föreningen kan ta ut en avgift på 4 440 kronor per år för en andrahandsuthyrning. För att få ta ut avgiften måste regeln om avgiften finnas inskriven i föreningens stadgar.

För att ändra eller komplettera stadgarna måste ändringen godkännas på två efter varandra följande föreningsstämmor. Det första tillfället då stadgeändringen ska behandlas är på Munhättans ordinarie föreningsstämma 4 februari 2015.

Lagändringen medförde även att det inte längre finns avgörande krav på att bostadsrättshavaren ska ha för avsikt att flytta tillbaka till lägenheten. Lagen anger heller inte någon tidsgräns för hur länge en bostadsrätt får vara uthyrd i andra hand. Dock kan styrelsen tidsbegränsa andrahandsuthyrningen.