Stadgeändring ger avgift för uthyrning i andra hand

12 februari 2016 Munkhättans stadgar ändrades på föreningsstämman i januari. Det gör att brf Munkhättan nu kan ta ut en avgift för andrahandsuthyrning. Avgiften till föreningen får högst vara tio procent av prisbasbeloppet som för 2016 är beräknat till 44 300 kronor. Föreningen kan alltså ta en avgift på 4 430 kronor per år av den medlem som hyr ut sin bostad i andra hand.

I samband med att bostadsrättslagen ändrades 1 juli 2014 blev reglerna för andrahandsuthyrning mer generösa. Bland annat är det nu tillåtet att hyra ut sin bostadsrätt i väntan på att priserna ska stiga. Ägaren behöver inte heller planera att flytta tillbaka till sin bostadsrätt efter uthyrningsperioden.

Det är dock viktigt att komma ihåg att föreningens styrelse fortfarande måste godkänna andrahandsuthyrningen. Blankett för att ansöka om uthyrning i andra hand finns att ladda hem längst ner på sidan.

För att ändra eller komplettera föreningens stadgarna måste ändringen godkännas på två efter varandra följande föreningsstämmor. Det första tillfället då stadgeändringen behandlades var på Munhättans ordinarie föreningsstämma 4 februari 2015. Det andra tillfället var vid föreningens ordinarie stämma 28 januari 2016. 

Blankett för att ansöka om andrahandsuthyrning