Underlag till stämma 2022 - Ombyggnad av lokaler till lägenheter

27 januari 2022 Kallelse har gått ut till årets föreningsstämma onsdag den 16 februari 2022. En punkt i dagordningen avser beslut som stämman ska fatta, i fråga om föreningen ska gå vidare med planerna på att bygga om tomma hyreslokaler på Rödkullastigen 3 till sju stycken lägenheter.

Ombyggnad av lokaler till lägenheter

Bakgrund

Föreningen har sedan många år tillbaka haft tomma hyreslokaler på Rödkullastigen 3, främst den så kallade "ICA-lokalen" där föreningen haft sina årsmöten. Även hyreslokalen för "Ellas Catering" har tillkommit sedan verksamheten där upphörde.

Att föreningen har tomma hyreslokaler innebär först och främst att föreningen inte får in hyresintäkter för dessa utrymmen. Det innebär även utgifter då föreningen behöver stå för underhåll, uppvärmningskostnader med mera av relativt stora ytor som till största delen enbart står oanvända.

Underlag har tagits fram av arkitekt 

Styrelsen beslutade under 2021 att inleda en förstudie kring möjligheterna att bygga om lokalerna till lägenheter. HSB Malmö anlitades för projektledning. 

Arkitekt har tagit fram underlag vilka finns bifogade som PDF-filer. 

520 kvadratmeter lokalyta omvandlas enligt förslaget till 7 st. lägenheter

  • 1 st. 1 ROK på 36 kvadratmeter
  • 1 st. 1 ROK på 38 kvadratmeter
  • 1 st. 2 ROK på 54 kvadratmeter
  • 2 st. 3 ROK på 77 kvadratmeter
  • 1 st. 3 ROK på 86 kvadratmeter
  • 1 st. 4 ROK på 120 kvadratmeter

OBS! I nästa skede, om föreningsstämman fattar beslut om att gå vidare med planerna, kommer tekniska ritningar och handlingar behöva tas fram för rördragning, el, ventilation med mera. Då kan det behöva göras smärre korrigeringar och anpassningar av arkitektens ritningar som i det här skedet därför ska betraktas som preliminära och ej helt fastställda. 

Förhandsbesked för bygglov 

Kontakt har tagits med Malmö stad för att kontrollera förutsättningarna för att få bygga om lokalerna till lägenheter. Malmö stad har genom Stadsbyggnadskontoret meddelat att det inte finns några hinder i detaljplan för att på Rödkullastigen 3 omvandla lokalerna till lägenheter med tillhörande fasadändring.

Planerna framåt om föreningsstämman väljer att besluta att föreningen ska gå vidare med projektet?

Bygglovsansökan har skickats in för handläggning hos Malmö stad december 2021. Detta har gjorts i förväg då det är en process som kan ta lång tid att få klar. Vår förhoppning är att det ska vara helt klart till föreningsstämman.

Vid beviljat bygglov måste arbetet påbörjas inom två år. Det är dock inget krav att faktiskt påbörja arbetet.

Om föreningsstämman väljer att ta beslut om att gå vidare med planerna kommer tekniska handlingar tas fram. Detta beräknas ta cirka två till tre månader. 

För anbudshandlingar, så kallat förfrågningsunderlag (FFU) som används vid upphandling för att entreprenörerna ska kunna räkna på jobbet och lämna anbud, beräknas ytterligare cirka en månad. 

Därefter kan start ske cirka två månader efter att styrelsen gått igenom inkomna anbud och antagit den entreprenör som ska utföra arbetet.

Arbetet kommer utföras som en totalentreprenad där föreningen kommer ha en anlitad projektledare och där arbetena besiktigas av utsedd besiktningsman vid slutbesiktning, tvåårs- samt femårsbesiktning.

Efter att ombyggnationen är färdig och överlämnad till föreningen kommer totalentreprenören ha ett femårigt garantiåtagande för byggnations- och produktfel. 

En fråga som är relevant för att kunna fatta beslut: Vad kommer detta kosta?

Projektledaren har skickat ut budgetförslag till två byggentreprenörer och dessa kostnader kommer presenteras allra senast på stämman. 

Ambitionen är att projektet ska vara självfinansierande på så sätt att lägenheterna säljs som bostadsrätter.

På sikt kommer dessa tillkommande lägenheter bidra till föreningens ekonomiska utveckling genom att bidra med högre totala intäkter genom månadsavierna.

Nyproduktion och investeringar höjer också värdet på fastigheten vilket högst troligt kommer genererera ett högre kvadratmeterpris vid försäljning även av befintliga bostadsrätter.