Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Snart börjar försäljningen

Lagom till de första arkitektritningarna är klara har 212 personer anmält sitt intresse för en bostadsrätt i det nya området Björkalund, söder om Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Bygglovsansökan är inskickad och om några månader beräknas försäljningen vara igång.

– I första etappen kommer vi att bygga 44 lägenheter fördelat på två hus. Vi bygger helt i trä med inslag av fasadskivor i cement och så blir det stora glaspartier i trapphusen, berättar Elisabet Tallving som är projektledare på HSB Östra.

Två trähus med 44 lägenheter

Husen som kommer att ligga i skogsbrynet längs områdets huvudgata, byggs i suterräng. Det blir 16 lägenheter med två rum och kök, 6 stycken med två och ett halvt rum och kök, 16 treor och 6 fyror. Alla lägenheterna kommer att få balkong.

– Ritningarna här bredvid är den första versionen och de kan komma att förändras lite vartefter men är en grund för hur vi har tänkt oss. I den här versionen har vi ännu inte valt fasadmaterial därför är husen helt trärena. Eftersom trä är ett levande material förändras ytan på olika sätt med tiden beroende på hur vi väljer att behandla träet, förklarar Elisabet.

Förtur för köpare som är medlemmar

Planlösningarna i lägenheterna är genomgångna och godkända samtidigt som bygglovsansökan precis är inskickad. HSB planerar att kunna börja försäljningen av de 44 lägenheterna under våren. Lägenheterna säljs i turordning till dem som anmält sitt intresse utifrån hur länge de bosparat och varit HSB-medlemmar. Ju längre köparen varit bosparare och medlem desto bättre plats i kön. Den som har högst poäng får välja lägenhet först.

Länk: Läs mer om medlemskap och bosparande här

Par i olika åldrar enligt marknadsanalys

Enligt marknadsanalysen är det framför allt par i olika åldrar som kommer att söka sig till HSBs nya bostadsrätter i Björkalund. Den typiske köparen är ett par som gillar området, troligen flyttar från en villa, har en aktiv fritid som kräver en del utrustning.

– Ja, vi får väl se. Hittills har det ringt några som varit väldigt intresserade och gärna vill boka en lägenhet på direkten. Den ena var en barnfamilj och den andra ett singelhushåll, skrattar Elisabet och poängterar att alla är välkomna till Björkalund. 

Från åkermark till en ny stadsdel

Den kalla och snöiga vintern har gjort att bara några få byggen i Björkalund kommit igång ännu. Det finns de som trotsar kylan och det snickras intensivt på ett flerfamiljshus och några villor. Men trots att det fortfarande är mest åkermark och skog på platsen är området välbesökt.

– Många tar en sväng för att kolla in platsen där en ny stadsdel ska byggas under de närmaste åren. För att underlätta för den som vill se var våra hus kommer att ligga har vi placerat flaggor och skyltar på tomterna, säger Elisabet.