Vattenskador orsakade av diskmaskiner

18 december 2020 På senare tid har antalet vattenläckor som orsakas av diskmaskiner ökat kraftigt. Vi vet inte exakt varför, men med några enklare försiktighetsåtgärder kan man undvika denna typ av skada. Även om försäkringen täcker en del av kostnaderna är reparationsarbetet enormt. Det kostar bostadsrättsföreningen, och även till viss del lägenhetsägaren, tid och pengar.

Konsekvenserna av vattenskador

Om en lägenhet drabbas av vattenskada är det viktigt att snabbt vidta åtgärder för att minska följdskador på omgivande lägenheter. Ju snabbare en läcka upptäcks, ju lättare blir det att kontrollera skadan. När vattenskadorna har upptäckts avfuktas och torkas utrymmet. Efter fuktmätning går man vidare med rivning och restaurering. Det är av yttersta vikt att det utrymme som har drabbats av vattenskada är helt torrt och har sanerats från mikroorganismer innan ytskiktet restaureras.

Hur kan man förhindra vattenskador?

Enligt försäkringsbolagens statistik kan vattenskador delas upp i vattenläckage från rörinstallationer (ca 60 %), utrustning som diskmaskiner eller kylar och frysar (ca 20 %) och tätskikt i golv eller väggar i våtrum (ca 15 %). Skadorna kan bero på uteblivet underhåll av rörinstallationer och våtrum, men även på att renoveringar och ombyggnader inte har utförts av yrkespersoner.

Diskmaskinens vattenanslutning måste ha en avstängningsventil med en manöveranordning som är synligt placerad ovanför diskhon och som lätt kan nås. Den vanligaste lösningen är en köksblandare med inbyggd avstängning. Om du installerar en diskmaskin i ett kök där det inte fanns någon tidigare kan detta innebära att du också måste installera en ny köksblandare med avstängning.

Diskmaskinens avloppsslang måste monteras enligt leverantörens monteringsanvisning. Genom att montera ett droppskydd under diskmaskinen, kylen och frysen blir det lättare att upptäcka en vattenläcka.

Sammanfattning

Kontrollera regelbundet alla områden med vatten. Använd underlägg under diskmaskin och kyl/frys samt vattenlarm som larmar vid vattenläckage.