Enhetsmätning av el & individuell varmvattenmätning

I Gransätra tillämpar vi s.k. enhetsmätning av elförbrukningen. Det gäller såväl lägenheter som lokaler.

Användningen av varmvatten debiteras individuellt per lägenhet. För lokalerna inkluderas varmvattenkostnaden i månadshyran.

Elförbrukningen
Enhetsmätningen betyder att det är föreningen som ansvarar för upphandlingen av el för samtliga medlemmar och hyresgäster. Fördelen med systemet är att vi tillsammans är en större elupphandlare än vad varje enskild medlem kan bli.

Lägenheternas verkliga el-förbrukning avläses var tredje månad. Kostnaden för förbrukningen och den rörliga nätavgiften slås därefter ut och debiteras på avgiftsavierna från HSB.
Eftersom priserna varierar snabbt följer vi kontinuerligt utvecklingen, byter elleverantörer och omförhandlar avtalen för att få de förmånligaste utfallen.

Individuell varmvattenmätning
I varje lägenhet finns mätare som avläser åtgången av varmvatten från dusch, badrum och kök. Syftet med mätningen är detsamma som med elförbrukningen, att varje medlem själv ska kunna följa och påverka sin användning. Systemet är dessutom rättvist genom att man bara betalar för den egna förbrukningen.
Faktureringen sker via HSBs avgiftsavier och periodiciteten är densamma som för elmätningen

Du kan själv avläsa förbrukningen från respektive källa - dusch, badrum och kök.