Bostadsavgiften / Annual fee

Samtliga lägenhetsinnehavare delar på de intäkter och kostnader som föreningen har. Det innebär att man inte betalar hyra för lägenheten. Istället betalar man en årsavgift som delas upp i 12 månader, månadsavgiften som HSB Stockholm aviserar varje månad.

En vanlig missuppfattning är att man äger sin lägenhet men det är inte korrekt. Månadsavgiften innebär att man betalar en andel i föreningen med rätten att utnyttja lägenheten som bostad. I månadsavgiften till föreningen ingår skötsel av föreningens fastigheter, hantering av hushållssopor, tömning av våra miljöhus, städning av trapphus, trädgårdsskötsel, snöplogning, samt underhåll av gemensamma utrymmen såsom tvättstugor, cykel- och barnvagnsstall. 

Det tekniska underhållet innefattar förenklat hela driften och service av vatten- och värmesystemen. Föreningens ansvar sträcker sig fram till vatten- och värmerör samt element i respektive lägenhet. I månadsavgiften ingår även styrelsearvoden och ekonomisk förvaltning samt basutbudet för kabel-tv.

Föreningen tar i enlighet med stadgarna ut en överlåtelseavgift om du tar lån som motsvarar 3,5 % resp. 1,5 % av gällande prisbasbelopp som för 2021 är 47 300 kr. 

Medel ur inre fonden får utnyttjas för underhåll av lägenheten inkl. dess standardinredning. Fondmedel får således inte användas för bekosta tillbehör som är att anse som tillval, exempelvis diskmaskin, tvättmaskin, duschkabin, bidé. Behållningen på den inre fonden för din lägenhet framgår av din kvartalsavi för avgiftsaviseringen. Inga nya avsättningar görs längre till den inre fonden.