Balkongstatus 2009

03 maj 2009 Föreningen har, i januari 2009, fått godkänt i Hyresnämnden för att bygga balkonger. De senaste händelserna i ärendet kommer att läggas upp här.

15/5

Byggstart för balkongerna sker vecka 32 och balkongerna beräknas vara klara vecka 51.

Alla balkongerna kommer att byggas samtidigt, vilket innebär att ingen riskerar att få sin balkong sent medan någon annan fått sin efter bara några veckor.

Balcona arbetar sig runt huset, moment för moment. Detta innebär att de kommer att behöva tillgång till lägenheterna under hela perioden från vecka 32 - 51. De aviserar med en lapp i brevinkastet vilka dagar de kommer att behöva tillgång till lägenheten.

 

Lämna dina nycklar i tid. Observera nytt sista datum för inlämnande av nycklar!
För att Balcona ska få tillgång till lägenheterna behöver
de era nycklar. Om du vill ge ifrån dig både över- och underlåsnyckel, eller bara den ena avgör du själv. Väljer du att ge bara en, se då till att också bara låsa ett av låsen på vardagarna. När nycklarna inte används förvaras de i kassaskåp hos Balcona.
Nycklarna lämnar du, märkta med namn och lgh-nummer, senast torsdagen den 9:e juli v 28 i Eva Mirs (OHG 6, vån 3) brevinkast. Detta är något tidigarelagt och framgår av det senaste utskicket med uppdaterad information om balkongbygget.


Enhetliga skydd mot väder och vind

Till sin balkong kan man sedan köpa vindskydd och markiser. Styrelsen har beslutat att de som vill ha detta kommer att ha en viss färg att förhålla sig till av estetiska skäl, så att det blir enhetligt. Vilken färg och modell det blir kommer information om senare från den nya styrelsen.


Varning för golvvärme
Har du vattenburen golvvärme? Meddela Balcona detta! När elementen ska flyttas stängs vattnet i lägenheten
av vilket innebär att det kan det börja brinna i golvvärmesystemet om det inte stängts av.


Och så betalningen ...
Byggstart sker alltså redan vecka 32. Detta innebär att sista betalningsdatum för balkongen flyttas fram till den 7 augusti. Faktura med uppgifter om den exakta
kostnaden och hur du betalar in skickas ut från Birkagården i god tid.

Pansar i dörren

I omröstningen gällande hel- eller halvglasad balkongdörr valde majoriteten helglasad. Enligt en ny lag som träder i kraft inom kort krävs pansarglas i dörrens nedre del, så det är vad vi kommer att ha. En kostnad på 200 kr per dörr tillkommer för detta.

 

10/5
Vad gäller om jag vill sälja min lägenhet men har skrivit på avtal för balkongbygge?

Ur föreningens perspektiv är det den medlem som har skrivit på det bindande
balkongavtalet som är personligen ansvarig för att pengarna betalas in i tid.

I de fall där överlåtelse sker i perioden fr o m nu och till sista datum för inbetalning åligger det säljaren - ej föreningen - att upprätta kontrakt med köparen, där denne åtar sig att fullfölja betalningsansvaret. Detta görs lämpligen i samråd med mäklare och skrivs in i köpkontraktet.

För att godkänna överlåtelser som sker under denna period och där säljaren har skrivit under det bindande balkongavtalet kommer föreningen att kräva att få ta del av skriftlig dokumentation över betalningsansvaret för eventuellt balkongbygge.

1/5
Under vecka 17 delades avtal och information om balkongprocessen ut till medlemmarna. Denna innehöll följande:

* bakgrund / beskrivning av balkongprocessen hittills och framöver.
* avtal mellan medlemmen och föreningen. Avtalet undertecknades av dem som vill bygga balkong/fransk balkong.
* kopia av bygglovet.
* offerten på hela balkongbyggnationen från Balcona.
* prislista från Balcona på extra tillval.

Under nästa vecka kommer styrelsen att ha ett extrainsatt möte för att ta ställning till vissa frågor som dykt upp. efter detta möte kommer mer information att finnas här att ta del av.


Hel-eller halvglasat?
Under april röstade föreningens medlemmar om typen av balkongdörr. En majoritet röstade på helglasad dörr, vilket innebär att det halvglasade alternativet röstats ner.

1/4
Vi har i flera olika instanser sökt info om huruvida ROT-avdraget går att applicera på balkongbygget (vilket dessvärre inte verkar vara fallet).

Med tanke på den drastiskt förändrade konjunkturen jobbar vi för att få till en förmånligare offert.
Som en effekt av ovanstående och för att pressa priserna, har vi tagit kontakt med ett ytterligare - och likvärdigt - balkongföretag.

Vi i styrelsen är medvetna om att det är många i föreningen som är ivriga att starta balkongbygget och att få veta vad som händer. När något nytt är beslutat i frågan går vi alltid ut med information i nyhetsbrev och på hemsidan.

Vi vill inte förmedla någon tidplan förrän vi vet med säkerhet att den kan hållas, men så fort vi vet kommer information om detta.

Vi driver (tillsammans med projektledaren förstås) fasadrenoveringsprojektet och har varit i kontakt med arkitekt.

2/2 Projektledare tillsatt

Vi har nu skrivit kontrakt med projektledare från Birkagården. Boende bör dock i första hand kontakta styrelsens fastighetsanvarige, Edmund Buck, när det gäller frågor om balkongerna.

Vi undersöker även vidare frågan om ROT-avdrag.

25/1 Godkänt för balkonger

Föreningen har, i januari 2009, fått godkänt i Hyresnämnden för att bygga balkonger.

Ingen har överklagat, vilket betyder att beslutet att bygga balkonger vunnit laga kraft.

En projektledare kommer att tillsättas för att tillsammans med styrelsen ansvara för balkongprocessen, och diskussion med denna projektledare pågår i dagsläget.

Styrelsen undersöker även möjligheten att göra ROT-avdrag. Mer information om detta kommer framöver. Vill du läsa mer om ROT-avdrag redan nu finns information på http://www.rotavdrag.se och http://www.regeringen.se